• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Thomas Fehrm/SVT

Terroranklagade 20-åringens försvar: ”Nyfikenhet”

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-årige man som anklagas för långtgående planer på ett terrordåd i Sverige erkänner att han köpt beståndsdelar till en bomb och visat intresse för IS. Hans försvar är att han har gjort det av nyfikenhet och han menar att han inte haft något uppsåt att skada andra.

I Attunda tingsrätt i Sollentuna framställde kammaråklagare Ewamari Häggkvist den åtalade 20-åringen som militant IS-jihadist med planer på terrorattentat i Sverige.

Själv hävdar mannen under den första rättegångsdagen att allting är ett stort missförstånd och att han inte haft något uppsåt att skada andra.

Dömd för planerat terrordåd

Köpte delar till bomb

Åtalet gäller en rad inköp som gjorts under andra halvan av januari i år.

En tryckkokare, stålkulor, silvertejp, aceton, trådlös julgransbelysning. Med kvitton och övervakningsfilmer som bevisning kan åklagaren visa hur 20-åringen inom loppet av några dagar åker och köper det som hon menar är beståndsdelar till en bomb som ska skada och döda andra människor, eller att förstöra egendom. 

20-åringen erkänner alla inköp men har andra förklaringar till varför han köpt dem. Han svarar lugnt, nästan lättsamt, på åklagarens frågor och tycks oförstående inför det han anklagas för. Enligt hans egen redogörelse är orsaken till att han sitter i rätten i dag en obefogad oro från hans mamma. 

Tryckkokaren köpte han för att laga mat. Julgransbelysningen för att använda hemma. Acetonet för att se hur det fungerade. 

– På vilket sätt ville du se hur det fungerade?, frågar åklagaren. 

– Jag ville se hur det brann, svarar 20-åringen. 

– Vad ville du bränna? 

– Det vet jag inte, svarar han med ett skratt. 

Familjen larmade om radikalisering

Första gången familjen larmade polis med farhågor om sonens radikalisering var i juni 2015. Då anmäldes han försvunnen av sin farbror, som han också bor hos. Mamman åkte ut till Arlanda där hon anmält till säkerhetspersonalen att sonen kunde vara på väg till terrorgruppen IS med en bomb i bagaget. 

20-åringen hade då köpt en biljett till Rhodos i Grekland, där han stigit på en färja till Marmaris i Turkiet. I Marmaris greps han av turkisk polis och skickades ut ur landet. 

Den 10 juni gör mannen ett nytt försök och köper en enkelbiljett till Istanbul. Den gången stoppas han direkt på flygplatsen. Turkiet har inte gett någon förklaring till avvisningarna, men Säpo tror att det rör sig om profilering, att de fattade misstankar om att han ville ansluta sig till IS.

Förnekar känslor för IS

20-åringen säger själv att han inte känner något speciellt för IS. Han ville resa till Turkiet eftersom han varit där förut och ”visste hur det funkade”.

Han behövde kontanter eftersom alla ställen inte tar kort. Han behövde inget bagage eftersom det var sommar och varmt. Han berättade inte om resan för familjen eftersom han ansåg att det inte behövdes. 

– Jag kände att jag får väl göra vad jag vill. 

Därför agerade inte Säpo

I juni 2015 var det inte, som det är i dag, förbjudet att resa utomlands för att delta i terrorverksamhet.  Därför agerade varken Säpo eller polisen på de misstänkta terror-resorna.

Terrorforskaren Hans Brun säger till TT att han tror det kommer att bli en fällande dom – detta eftersom terrorlagstiftningen har ändrats.

– I det här fallet tror jag att man kommer att förtydliga problematiken med förberedelsebrott, säger han.

Samtidigt tog familjen ifrån 20-åringen hans pass och tog kontakt med den nationella samordnaren mot radikalisering i hopp om hjälp. Hösten förflöt sedan utan incidenter tills i januari i år, då familjen på nytt slog larm.

Vill inte vittna

Både mamman och pappan valde att avstå från att vittna på fredagen, i nästa vecka fortsätter rättegången med bland annat vittnesmål Säpo, Totalförsvarets forskningsinstitut samt terrorexperten Magnus Ranstorp. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömd för planerat terrordåd

Mer i ämnet