Arkivbild: thailändska bärplockare samlas på Kronan i Luleå för att protestera mot bristen på inkomster, 2009. Foto: Scanpix.

Thailand vill begränsa bärplockare

Uppdaterad
Publicerad

Thailands arbetsmarknadsdepartement vill att Sverige sätter kvoter för antalet bärplockare som tillåts arbeta här, uppger tidningen Bangkok Post.

Migrationsminister Tobias Billström har inte hört talas om några sådana initiativ från den thailändska regeringen, men tycker att det är ”väldigt välkommet om man engagerar sig i de här frågorna”, säger han till TT.

Billström pekar dock på att den svenska modellen för arbetskraftsinvandring bygger på att arbetsgivaren själv bestämmer hur många som behöver anställas.

6.000 thailändska bärplockare

I sommar kom omkring 6.000 thailändska bärplockare till Sverige. Men trots att företagen ska garantera att plockarna får minst Kommunals minimilön på cirka 19.000 kronor i månaden fick över hundra personer åka hem tomhänta i år sedan deras thailändska bemanningsföretag inte betalat ut löner.

Efterkontroller i åtgärdspaket

-Man ska naturligtvis betala de löner och erbjuda de socialförsäkringsvillkor som man har sagt i anställningserbjudandena men det finns ingen organisation eller myndighet som vet bättre hur många människor som faktiskt behövs, säger Tobias Billström.

Regeringen vill att arbetskraftsinvandringen ska fungera bra och att människor som kommer hit ska få ”schyssta löner och anställningsvillkor som är i linje med de regelverk som gäller”, enligt Billström. Därför presenterade regeringen och Miljöpartiet nyligen ett åtgärdspaket som innehåller bland annat efterkontroller, straffsanktionerad uppgiftsskyldighet för arbetsgivare och möjlighet att ta tillbaka ett redan givet tillstånd, enligt Billström.

-Regeringens ambitionsnivå på de här områdena är väldigt hög just för att vi vill ha en väl fungerande arbetskraftsinvandring till Sverige. Det behöver vi, för bären plockas inte av sig själva, säger han till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.