Budkrig om försvaret

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

”The sky is the limit”. Det tycks vara devisen när riksdagspartierna nu försöker bjuda över varandra i satsningar på försvaret. I slutändan kan det leda till mer pengar till försvaret, men hur dessa miljardlöften ska finansieras vill ingen tala om i dag

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Finansminister Magdalena Andersson har redan talat om höjda skatter, men detta lär det inte gå att nå någon enighet om med de borgerliga partierna.

Den svenska debatten om försvars- och säkerhetspolitiken har förändrats snabbt. Kriget i Ukraina och Rysslands agerande är naturligtvis en viktig förklaring liksom flygincidenter och ubåtsintrång. Försvarsfrågan har växt i betydelse för partierna.

Men viktigt är också regeringsskiftet i höstas. Moderaterna hade i regeringsställning länge en njugg inställning till försvaret. Efter valförlusten försöker partiet nu profilera sig som mer försvarsvänligt. Det här konkurrerar direkt med Folkpartiets position och leder i sin tur till att Folkpartiet går ännu längre i kraven på att rusta upp försvaret. De senaste dagarnas budgivning kring försvaret ska ses mot denna bakgrund.

Spännande förhandling

Allianspartierna går nu in i en direkt förhandling med regeringen om den kommande försvarspolitiska propositionen. Efter den senaste veckans utspel ser det ut att bli en spännande förhandling. Första budet kom från regeringen, som förra veckan lovade att satsa drygt 6 miljarder på försvaret under en femårsperiod utöver tidigare fattade beslut.

Allianspartierna har slagit bakut och sagt att det är alldeles för lite, trots att det var de som i regeringsställning faktiskt lade fast de nivåer som gäller i dag. Även om det naturligtvis kan förklaras med säkerhetspolitiska förändringar i vårt närområde beror det självfallet också på rent partitaktiska överväganden. Samtidigt är det enklare att kräva stora satsningar i opposition, när man inte har ansvaret att hålla ihop och finansiera en samlad budget.

Ingen gemensam allianslinje

Efter regeringens bud förra veckan svarade Moderaterna i går med ett motbud. Någon gemensam allianslinje blir det alltså inte, utan de borgerliga partierna går här fram på egen hand. Moderaterna vill satsa 10 miljarder kronor på försvaret de kommande fem åren, alltså betydligt mer än Socialdemokraterna. Men det skulle inte dröja länge förrän också det budet skulle blekna. Folkpartiet, som tidigare varit alliansens ”försvarsvänliga” parti, svarade i dag med att bjuda 18 miljarder kronor till försvaret under åren framöver.

När partierna nu går in i direkta förhandlingar om försvarets framtid kan man dra följande slutsatser. Det finns en bred samstämmighet bland de etablerade partierna att öka anslagen till försvaret. Det kommer alltså att ske. Regeringens bud på drygt 6 miljarder kronor blir ett golv i förhandlingarna. En blocköverskridande uppgörelse kommer att tvinga regeringen att höja anslagen mer än man föreslog förra veckan.

Långt under försvarets beräkningar

Försvarsminister Peter Hultqvist ser alltså ut att få draghjälp av alliansen gentemot finansministern och Miljöpartiet. En färdig uppgörelse lär hamna någonstans mellan 8 och 10 miljarder kronor, vilket får bedömas som ett minimum för Moderaterna och alliansen att acceptera. 

Frågan är dock hur långt detta förslår. Det är ju långt under Försvarsmaktens egna beräkningar över vad som behövs för att hålla en acceptabel nivå på försvaret.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.