Malin Nilsson, Daniel Göransson, Thomas Karlsson från Vänersborg, och Annika Johansson har alla olika funktionsnedsättningar och berättar om hur hinder gör att de i vissa fall väljer bort internet Foto: Privat

Funktionsnedsatta larmar: ”När det blir jobbigt så struntar man i att använda internet”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de funktionsnedsatta som SVT Nyheter har varit i kontakt med vittnar om svårigheter att använda internet.

46-åriga Thomas Karlsson från Vänersborg vill gärna använda internet till vardags, men hinder på vägen gör att han väljer bort det.

– När det blir jobbigt så struntar man i att använda det, säger han till SVT Nyheter.

Funktionsnedsatta som SVT Nyheter har pratat med tycker att det är ett problem att det inte finns någon enkel lösning för att använda e-tjänster och få information på ett begripligt sätt på internet.

Även om vissa tycker att det har blivit enklare de senaste fem åren, så finns det fortfarande hinder, berättar 29-åriga Daniel Göransson från Borås som är synskadad och använder internet dagligen.

- Vissa sidor fungerar jättebra att använda, men andra inte. Dock är det en ganska bra bit kvar till att det är så pass enkelt för mig att det inte blir energikrävande att ta mig igenom olika webbsidor.

Flera steg sätter stopp 

Daniel Göransson berättar att det ofta tar stopp för att det saknas beskrivande texter på knappar på sajter. Det gör att hjälpmedel inte kan läsa upp knapparna för honom.

– Det gör att många jag känner inte orkar fortsätta, utan ger upp, säger han.

Det är en beskrivning som 50-åriga Annika Johansson från Borlänge känner igen sig i. Hon har hela livet levt med aspergers, inlärningssvårigheter och språkstörning och har även minnesproblem.

– När det blir flera steg, tidspress, eller för många koder så klarar jag inte av det. Allt blir för mycket digitalt och då tar det stopp och jag får ropa på min man. Han är ett stort stöd och det hade varit svårt utan honom. Då hade jag behövt få hjälp av någon annan, säger hon.

Vill ha enklare system 

32-åriga Malin Nilsson från Norrköping har en lindrig utvecklingsstörning. För henne är det svårt att använda vissa tjänster, såsom e-legitimation och hon får därför hjälp av en god man.

– Om jag behöver göra ett ärende eller köpa något på nätet så får jag hjälp. Sedan använder jag också pappersformat så långt det går. Hittills fungerar det, men det har blivit svårare med åren, säger hon.

Malin Nilsson berättar att hon gärna vill klara sig själv och att hon känner sig låst när allt fler tjänster gör att man måste använda e-legitimation. För henne hade livet varit svårt om hon inte fick stöd.

– Min vardag skulle bli helt förstörd. Jag skulle gärna gå in på hemsidor och fixa mina ärenden, men jag kan inte det för att jag är i den situationen jag är, säger hon.

Stängs ute från samhället

Även 46-åriga Thomas Karlsson från Vänersborg har en lindrig utvecklingsstörning. Han tycker att det är frustrerande att han inte klara sig själv på grund av att det blir för många moment att fokusera på.

– När det blir jobbigt så struntar man i att använda det. Det bidrar till att vissa stängs ute från samhället och utvecklingen på internet.

Thomas Karlsson berättar att han använder internet i viss mån, men att han även får hjälp av en god man.

- Men det är en stor nackdel att du blir så låst att du måste få hjälp. Jag hade gärna varit helt självständig, och är det frustrerande och tråkigt att vissa av oss inte får vara det i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.