”Skolan och jobben utgör tillsammans samhällets grund och om båda strejkar stannar samhället av”, skriver Greta Thunberg och Fridays for future i en debattartikel på Aftonbladet. Foto: LIONEL BONAVENTURE/Henrik Montgomery/AFP/TT

Thunberg och Fridays for future uppmanar vuxna att klimatstrejka

Uppdaterad
Publicerad

”Ungdomarna har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma.” Så skriver Greta Thunberg och rörelsen Fridays for future i en debattartikel i Aftonbladet – där de uppmanar Sveriges fackföreningar och förbund att utlysa strejk i höst. Men från fackligt håll är svaret hittills nej, visar en koll som SVT Nyheter gjort.

Fridays for future beskriver sig som en folkrörelse av ungdomar som strejkar för klimatet. I spetsen finns den numera världsberömda aktivisten Greta Thunberg, och rörelsen har etablerat sig i flera länder. Nu uppmanar de alla vuxna i Sverige att gå ut i strejk.

”Nästa år, 2020, måste vi ha sänkt utsläppskurvan drastiskt för att ha en chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Om detta inte sker riskerar vi en fullständig samhällskollaps”, skriver svenska Fridays for future i en debattartikel i Aftonbladet.

Klimat

Mer konkret riktar de sig direkt till fackföreningar och förbund och uppmanar dem att utlysa strejk den 27 september. Organisationen menar att det är fackens uppgift att säkerställa arbetarnas rättigheter och trygghet.

”En kris som denna kommer att medföra stora ekonomiska förändringar och problem, om vi inte ställer om.”

Facken kommer inte att strejka

I en artikel i Dagens Nyheter står det att Fridays for future fått svar från fackföreningarna LO, TCO och Saco, som bjudit in dem till möte för att diskutera frågan.

”Vi ser fram emot att föra en dialog om hur svensk fackföreningsrörelse kan bidra i den helt nödvändiga klimatomställningen. En sådan dialog inleds direkt i höst”, säger LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström i en skriftlig kommentar.

Men någon strejk blir det inte från LO:s håll.

”Vi använder som regel inte strejkvapnet för påtryckningar i olika politiska frågor, hur viktiga och angelägna de än är, och vi tror inte att en arbetsnedläggelse skulle föra oss närmare en lösning på klimatfrågan”, skriver Müllerström och uppger att LO bland annat arbetar med ett klimatpolitiskt program.

Även Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, säger nej till strejk.

”Klimat- och miljöfrågor är viktiga för Sacos medlemmar. Strejkvapnet används inte för allmänna politiska påtryckningar, utan enbart konflikter som rör arbetsmarknadens parter”, skriver Sacos presschef Robin Tapper i en kommentar.

Inte heller TCO planerar att strejka.

”Vi stödjer ungdomarnas ambitioner och arbetet för att nå Parisavtalets mål. Däremot använder vi andra verktyg för att påverka politiken”, svarar presschefen José Gutierrez skriftligen, och bekräftar även han att ett möte med Fridays for future ska äga rum efter sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet