Tidigare UD-anställd beviljade felaktiga visum – döms för 61 tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd vid Migrationsverket och UD döms för tjänstefel för att ha beviljat en rad felaktiga visum till personer från Afghanistan. I ärendena har det bland annat förekommit förfalskade inbjudningar från svenska storföretag.

Mannen pekades 2019 ut för att ha ingått i en stor härva med professionell människosmuggling. Åklagare fann dock inte tillräckligt stöd för att driva misstänkarna om människosmuggling till åtal – och när mannen åtalades i fjol var det för grovt tjänstefel.

Totalt godkände mannen under sin tid på Sveriges ambassad i Islamabad, Pakistan, över 120 felaktiga visum till personer från Afghanistan. I 61 av dessa fall finner nu Attunda tingsrätt att han begått tjänstefel.

Under rättegången har man bland annat hört representanter från storbolagen Ericsson och Scania, som fått vittna om att de inbjudningar från företagen som använts i visumärendena har varit förfalskningar.

Lång polisutredning ger mildare straff

Åklagaren har hävdat att det handlat om grova tjänstefel eftersom tjänstemannen ”vid upprepade tillfällen allvarligt missbrukat sin ställning” och brotten ”inneburit en risk för olaglig invandring till Schengenområdet”.

Han frikänns dock från åtalet om grovt tjänstefel – men döms för tjänstefel av normalgraden, till villkorlig dom och 80 dagsböter.

Tingsrätten menar att det samlade straffvärdet visserligen ligger på sex månaders fängelse, men tar hänsyn till att mannen förlorat sitt jobb, fått begränsade möjligheter att skaffa ett nytt likvärdigt arbete, samt att det tagit lång tid sedan brotten skedde och att polisutredningen pågick under två år vilket beskrivs som ”längre tid än vad som varit motiverat”.

Åklagaren Arne Fors uppger för SVT att han inte kommer att överklaga domen på egen hand.

SVT söker advokat Thomas Bodström som företräder den dömde mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.