Tidigare utbildningschefen om isolerade barnen i Ystad: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

De fem barn som i Ystad hållits isolerade från omvärlden, vilket tidningarna HD-Sydsvenskan var först att rapportera om, har väckt starka reaktioner och tidigare utbildningschefen beskriver fallet som ”fruktansvärt tråkigt”. Men föräldrarna avfärdar uppgifterna, enligt deras juridiska ombud.

När polisen klev in i familjens hus ska de ha mötts av en sorglig syn. Barnens situation ska ha varit smutsig och eländig och i motsats till vad föräldrarna påstått förefaller syskonen aldrig ha fått gå i skola.

Fyra av dem har nu omhändertagits, men föräldrarna nekar till alla anklagelser, enligt deras juridiska ombud Nellie Karlsson.

De isolerade barnen i Ystads kommun

– Det är felaktiga uppgifter, säger hon till SVT Nyheter.

– Föräldrarna har varit i god tro och lämnat in alla dokument som har efterfrågats av dem.

”En fruktansvärt tråkig historia”

Hon upprepar föräldrarnas förklaring till att barnen inte har gått i svensk skola, nämligen att föräldrarna ska ha arbetat utomlands och velat kunna ta med sig barnen på resorna.

Detta trots att utredningen inte hittat belägg för att barnen studerat på distans som familjen sagt. Skolan i USA har också svarat svenska myndigheter att barnen inte har varit elever hos dem.

På frågan om barnen faktiskt gått i skola svarar Karlsson att ”ja, det ska de ha gjort”.

Säger sig ha följt riktlinjer

Ingrid Tjärnehov är i dag pensionerad men hon var tidigare utbildningschef och med om att bestämma att barnen inte var skolpliktiga i Sverige.

– Det är ju en fruktansvärt tråkig historia detta. Det är fruktansvärt synd om dessa barn, säger hon till SVT.

På frågan om varför de inte kontrollerade föräldrarnas uppgifter mer noggrant svarar hon att de följde de riktlinjer som fanns.

– Vi kollade, så det är... ja, så var det.

”Vi har fyra månader på oss”

När barnens situation avslöjades i maj i fjol kom en orosanmälan in till socialtjänsten. Men syskonens situation bedömdes inte som akut, och först 103 dagar senare knackade socialtjänsten på familjens dörr.

Mattias Gunnarsson är verksamhetschef vid individ- och familjeomsorgen i Ystad. Han framhåller att de agerar skyndsamt och att 103 dagar kan vara en rimlig tid.

– Det kan vara det. Vi har fyra månader på oss att göra en utredning, säger han.

Rykten i samhället

Flera personer i samhället som SVT talat med säger att de har hört rykten om tillståndet i hemmet. En av dem är församlingens kyrkoherde, som vill vara anonym. Pappan i familjen ska ha varit engagerad i församlingen, att han hade barn känner kyrkoherden till.

– Jag har aldrig träffat barnen, kvinnan har varit här någon gång. Men han har berättat om barnen, att de går på en internetbaserad undervisning. Nu när man tittar i backspegeln så kan jag tycka att det hela låter väldigt märkligt, säger kyrkoherden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De isolerade barnen i Ystads kommun

Mer i ämnet