Glyfosat är en aktiv substans i många bekämpningsmedel och ett vanligt växtskyddsmedel inom jordbruket. Det mest kända märket är Round-up som även används bland privatodlare som vill bli av med sitt ogräs.
Den nya studien vid universitetet i Austin i Texas visar att honungsbin som utsätts för glyfosat blir av med nyttiga bakterier som de behöver för sitt immunförsvar. Bina blir därmed mer känsliga för sjukdomar.
Letat förklaringar
För mer än tio år sedan konstaterades att antalet bin hade minskat dramatiskt, med sämre pollinering som följd. Man har letat efter förklaringar i bekämpningsmedel och virussjukdomar. Växtskyddsmedlet glyfosat pekas nu ut av forskarna i Austin.
– Det är inte hela förklaringen till bi-döden, men det är definitivt något som vi måste ta på allvar eftersom glyfosat används överallt, säger professor Nancy Moran, som lett studien.
EU godkänt
EU:s medlemsländer röstade nyligen för fortsatt användning av glyfosat som växtskyddsmedel i ytterligare fem år. Men varje land måste pröva och ge tillstånd för produkter som innehåller ämnet. I Sverige måste företagen ansöka om förnyat tillstånd efter 2018.
– EU har kraftfullt begränsat användningen av neonikotinoider men glyfosat blev godkänt i fem år till. Vi håller oss till EU:s regler vid vår prövning, säger Markus Ollikainen på Kemikalieinspektionen.
Han arbetar med miljöriskbedömningar och Kemikalieinspektionen ska nu pröva om de tjugotal företag som ansökt om att få sälja produkter med glyfosat uppfyller de krav som ställs.
Påverkan på hälsa och miljö
– Vi ska bedöma hur produkten kan påverka miljön och användarens hälsa. Eftersom växtskyddsmedlet används i jordbruket ska vi även avgöra om det kan finnas restprodukter i livsmedel, säger Markus Ollikainen.
Totalförbud
– Glyfosat borde totalförbjudas, säger biodlaren Lasse Hellander, miljödebattör och eko-odlare.
– Vi importerar en stor del av våra livsmedel och konstgödsel från länder som använder glyfosat. Vi måste ändra metoderna för odling för att komma ifrån kemikalierna, säger han.