• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Karola Reuterström odlar oljeväxten raps på Stora Lövhulta gård i Eskilstuna men risken att skörden förstörs har ökat insektsgiftet förbjudits. Foto: Privat

Odlare om EU-förbudet: ”Det leder till mer besprutning”

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen förbjuder bekämpningsmedlen neonikotinoider.

– Det är svårt att skydda odlingarna mot skadeinsekter. Vi tvingas ta allt större risker, säger oljeväxtodlaren Karola Reuterström.

Även Sveriges odlare av sockerbetor kommer nu att påverkas av förbudet, och är oroliga för framtiden.

Efter larmrapporter om minskande antal pollinerande bin och humlor införde EU-kommissionen ett tillfälligt förbud mot bekämpningsmedlen neonikotinoider i blommande grödor, som raps. Det ledde till att odlingen av våroljeväxter i Sverige minskade med 90 procent.

Bespruta med annat medel

– Förbudet gjorde att vi fick sluta odla oljeväxter på våren eftersom jordloppor åt upp grödan. Vi odlar nu höstoljeväxter som vi kan använda andra växtskyddsmedel på om det behövs, säger lantbrukare Karola Reuterström i Eskilstuna.

Även vid odling av sockerbetor kommer det nu att bli förbjudet att använda neonikotinoider, som man använt för att skydda fröet mot angrepp av bladlöss.

Sockerbetor angrips ofta av skadeinsekter som bladlöss och trips. Odlarna anser att det inte finns några bra alternativ att skydda grödan när bekämpningsmedlen neonikotinoider förbjuds. Foto: Wikimedia commons

– Vi har klarat oss från att bespruta tack vare dessa växtskyddsmedel. Nu kommer vi att tvingas bespruta oftare och bredare med andra medel, och då försvinner miljövinsten, säger Fredrik Larsson, betodlare utanför Trelleborg i Skåne.

Finns det inga biologiska alternativ?

– Jag känner inte till något sådant. Även om man hittar andra kemiska alternativ tar det tid innan det blir godkänt. Vi är redan under hård prispress sedan avregleringen, säger Fredrik Larsson.

Hög risk för bin

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, konstaterar att neonikotinoider innebär en hög risk för honungsbin, humlor och vilda bin.

– Det går att odla dessa grödor ekologiskt. Det kan vara besvärligt att ställa om i en övergångsfas. Socker är billigt, ett produktionsbortfall borde kunna kompenseras med högre priser, säger Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

Skonsamma medel behövs

Oljeväxtodlaren Karola Reuterström anser att det behövs växtskyddsmedel som är skonsamma. Om man inte kan skydda sig mot skadeinsekter blir det ingen skörd och man riskerar att driva odlingen bort från landet.

Rapsodlingarna har minskat till 7.000 hektar från 45.000 hektar sedan förbud mot bekämpningsmedlen neonikotinoider infördes för blommande grödor 2013. Foto: TT

– Självklart vill vi alla ha fler insekter, de är våra vänner som gör att det växer. Jag efterlyser en mer vetenskaplig diskussion där inte känslor för eller emot växtskyddsmedel är avgörande, säger Karola Reuterström.

Sockerbetsodling svårare

Fredrik Larssons odling av sockerbetor kommer att påverkas av EU:s förbud mot nikotinoider.

– Jag är orolig, det blir mer riskabelt. Sockerbetor är en viktig gröda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.