Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bakslag för Säpo och åklagare – därför frias spionanklagade mannen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Mannen i 60-årsåldern från Ryssland står i centrum för ett högprofilerat spionmål och friades i dag på samtliga punkter.

Domen är ett bakslag för åklagaren och Säpo – nu kan mannen fortsätta sitt samarbete med GRU som enligt tingsrätten skadar Sverige.

John Granlund

Säkerhetsreporter

Fallet var spektakulärt från första stund.

Säkerhetspolisen lät flyga in en Blackhawk-helikopter från en militärbas och hovrade över mannens villa utanför Stockholm.

Operatörer från Nationella insatsstyrkan firade ner sig och grep mannen och hans fru.

Under utredningens gång framkom det att Säpo samarbetade nära med amerikanska FBI och under rättegången flögs en FBI-agent in som expertvittne.

Vittnet berättade om ett fall i USA där en rysk medborgare dömts för olovlig teknikanskaffning till Ryssland. Dessutom fanns direkta affärskopplingar mellan den dömde mannen i USA och den rysk-svenske mannen.

Trots detta friades han i dag av Stockholms tingsrätt helt och hållet.

Håller med åklagaren

I domen slår Stockholms tingsrätt fast att mannen gjort nästan allt det som åklagaren hävdat:

  • Han har handlat med bolag kopplade till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU i Ryssland.
  • Han har använt Sverige som transitland vid export av tekniska komponenter till Ryssland, vilket inte varit tillåtet på grund av sanktioner och exportförbud.
  • Han har använt sig av falska identiteter för att lura västliga bolag att tekniken skulle gå någon annanstans än det ryska militärindustriella komplexet.

Ändå frias han. Enligt rådmannen i Stockholms tingsrätt beror det på att kapitlen i brottsbalken som åklagaren använt sig av kräver att det ska finnas syfte ”att inhämta känsliga uppgifter med stort skyddsvärde rörande Sverige och USA för att begå spioneri” för att kunna dömas för grov olovlig underrättelseverksamhet.

För åklagaren Henrik Olin och Säkerhetspolisen är dagens domslut ett bakslag. Säkerhetspolisen har satt stora resurser på att utreda den rysk-svenske mannen. Utredningen har byggt på samarbete med en prestigefull internationell samarbetspartner: amerikanska FBI.

Kan få skadestånd

Dessutom har flera personer i samma globala ryska anskaffningsorganisation dömts i andra länder.

Men i Sverige går mannen i dag fri.

Domslutet kommer högst troligt överklagas av åklagaren. Dessutom kan ärendet följas av politisk debatt där ledamöter i riksdagens justitieutskott säkert kommer att fråga sig om det ska vara tillåtet att använda Sverige som mellanhand i affärer med ryska spionorganisationer.

Den i dag friade mannen satt häktad i nästan ett år och kan nu kräva ett skadestånd i storleksordningen flera hundratals tusen kronor från svenska staten – och enligt hans advokat finns det troligen inte heller några hinder för honom att fortsätta bedriva sin affärsverksamhet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.