• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– I vårt perspektiv har bolaget inte kunnat visa oss att kostnaden de krävt varit rimlig i förhållande till nyttan av behandlingen, säger TLV:s enhetschef Ann Einerth. Foto: SVT

TLV: Vi är redo att ompröva beslutet om de sänker priset

Uppdaterad
Publicerad

– Bolaget är välkomna tillbaka imorgon med en ny ansökan - om de vill se över sin prisnivå.

Det säger Ann Einerth, enhetchef på TLV, som är den myndighet som bestämt att inte inkludera nioåriga Isabella Kühnels ögonmedicin i statens högkostnadsskydd eftersom den är för dyr.

För att ett läkemedel ska subventioneras måste läkemedelsföretaget själva skicka in en ansökan om subvention till TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Därefter gör TLV en bedömning om läkemedlet ska ingå i högkostnadsskyddet eller inte. 

I fallet med nioåriga Isabella Kühnel har företaget som gör hennes ögonmedicin Cystadrops inte gett tillräckligt med underlag för att visa att priset de krävt varit skäligt.  

– I vårt perspektiv har bolaget inte kunnat visa oss att kostnaden de krävt varit rimlig i förhållande till nyttan av behandlingen, säger TLV:s enhetschef Ann Einerth.

Orphan Europe, bolaget som tillverkar läkemedlet, menar att priset har sin förklaring i processen att utveckla läkemedlet.

– Vi instämmer inte i TLV:s bedömning utan vi anser att priset är skäligt med tanke på de stora kostnader vi haft för att utveckla läkemedlet under 13 års tid och att det bara finns åtta patienter i hela Sverige, säger företagets general manager Bernd Kuntscher.

”Inte visat att nyttan är värd priset”

Trots att Isabella Kühnel riskerar att bli blind om hon inte fortsätter med sin medicinering, menar Einerth att myndigheten gjort en rätt bedömning. 

– Det här är såklart svåra saker att utreda. På enskild individnivå kan det här såklart upplevas på annat sätt. Men i vårt perspektiv har bolaget inte kunnat visa att nyttan av medicinen varit värd priset de krävt, säger Einerth.  

Ett lägre pris ökar såklart förutsättningarna att komma in i förmånerna, tillägger Einerth. 

– Bolaget är välkomna tillbaka imorgon med en ansökan om de vill se över sin prisnivå. Då kan vi igen fort utreda om produkten kan ingå i högkostnadsskyddet, säger hon.

Inga planer på att prissänka

Men när SVT Nyheter tidigare talade med Bernd Kuntscher, general manager på Orphan Europe, som tillverkar läkemedlet, berättade han att det inte finns några planer på att sänka priset.  

– Nej, vi har ingen sådan plan. Sänker vi priset i Sverige så måste vi sänka priset i andra europeiska länder som redan godkänt priset och köper läkemedlet av oss, säger Bernd Kuntscher. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.