Under våren 2020 förutspådde Tom Britton att region Stockholm skulle kunna nå flockimmunitet redan i slutet av maj. Men så blev det inte.
Han uppger två anledningar till att beräkningarna inte slog in den gången. Dels var mörkertalet när det gäller antalet smittade inte lika stort som han räknat med, dels ställde samhället om med restriktioner snabbare än beräknat vilket bromsade smittspridningen.
– Jag trodde att väsentligt fler skulle ha smittats.
66 procent immuna
Flockimmuniteten hänger också ihop med vilket virus som finns i omlopp och hur smittsamt det är. Under våren 2020 räknade Tom Britton med att 60 procent av befolkningen skulle ha behövt uppnå immunitet för att samhället i stort skulle nå flockimmunitet.
Med den mer smittsamma deltavarianten som dominerar nu krävs en immunitetsnivå på runt 80 procent, enligt Britton. Om omikronvarianten visar sig vara ännu mer smittsam kan siffran behöva justeras upp än mer.
Enligt en ny beräkning från Tom Britton har 66 procent av befolkningen i Sverige just nu en immunitet mot viruset.
Men uppskattningen är relativt grov och det finns en hel del osäkerhet i modellen, förklarar han.
– Mellan 60 och 70 procent är rimligare att säga.
Restriktioner till sommaren
Hur lång tid kan de då ta att nå flockimmunitet?
Det kommer åtminstone inte att ske under vinterhalvåret, enligt Tom Britton. Och vi kanske aldrig når hela vägen. Men om andelen fullvaccinerade stiger till runt 80 procent kanske vi kan nå ett läge där vi inte längre behöver kraftiga restriktioner, menar han.
– Då kanske det skulle räcka med de här basala grejerna som att stanna hemma när vi har symtom och tvättar händerna, och det är ju inte hela världen, säger han.
Han betonar att flockimmunitet inte inträffar vid en skarp gräns utan snarare bör betraktas som en glidande skala.
– Vi är en bit ifrån för tillfället och förhoppningsvis kan vi närma oss lite. Till sommaren tror jag inte att vi kommer behöva ha några restriktioner.