Blåfenad tonfisk höll på att utrotas av rovfiske under årtionden, och den är sedan 2009 internationellt klassad som starkt hotad. Fiske är ändå tillåtet enligt reglerade kvoter men för att sätta kvoterna behöver forskarna fakta om hur många de är och hur de rör sig i Atlanten. Därför märks och gentestas tonfiskar i Atlanten.
Gåta hur de simmar
Efter att tonfisken återvänt till Västkusten 2016 har märkning genomförts de två senaste somrarna men hittills är resultaten oklara. Bara tre sändare har fungerat och informationen är inte entydig. En fisk har simmat till New Foundland utanför Kanadas östkust, en har simmat söderut ner till havet utanför Marocko, och en har simmat in i Medelhavet och vänt.
– Trots att det här är en uppmärksammad art med stort värde så är den biologiska kunskapen faktiskt inte så stor, så det hoppas vi kunna förstärka vetenskapen med, säger fiskeriforskaren Andreas Sundelöf på SLU Aqua som nu märker fisk för tredje sommaren i rad.
Ursprung: Medelhavet
Blåfenad tonfisk leker och förökar sig i de varma vattnen i mexikanska golfen och i Medelhavet. Hur de här två beståndet hänger ihop och hur tonfiskarna simmar är oklart men gentesterna har visat att 95 procent av tonfiskarna som fångats på västkusten har sitt urspung i beståndet i Medelhavet.
– Det är vad vi förväntar oss, säger Andreas Sundelöf.
Får fånga fredad fisk
Nu samarbetar forskarna med svenska och danska sportfiskare som nu får sitt livs chans att för forskningens skull få fånga en av de största fiskar som går att få i Sverige, en fisk som annars är helt fredad. Målet i år är att på svenska sidan märka 26 tonfiskar med en eller flera sändare och märken.
– Ernest Hemingway kallade den blåfenade tonfsiken för alla fiskars konung för dess styrka och snabbhet. Det är självklart att man vill kroka en blåfenad tonfisk någon gång i sitt liv. Sportfiske är den bästa metoden att samla in den här datan, säger Markus Lundgren för organisationen Sportfiskarna.
Kan fortsätta öka i Sverige
Hur mycket tonfisk det nu finns på Västkusten är svårt att uppskatta och Sverige har i dagsläget ingen fiskekvot. Sportfiskarna hoppas att den fortsätter att öka så den inte längre klassas som hotad och då kan fiskas i Sverige igen.
Det bygger på att beståndet från Medelhavet fortsätter att öka och sprida sig norrut. Organet ICCAT bedömer fisket som hållbart, men nu ökar fångsterna i Medelhavet igen. Ändå ser det ändå ljust ut för tonfiskarna i Sverige enligt fiskeriforskaren Inigo Onandia.
– Ja, när du ser så stora individer är det ett bra tecken på god status på beståndet, säger han.