Torsten Kindström startade Facebook-gruppen ”Psykbubblan” 2010. Foto: TT/Privat

Torsten startade Facebook-gruppen där anhöriga får hjälp och stöd

Uppdaterad
Publicerad

Torsten startade Facebook-gruppen ”Psykbubblan” för sex år sedan, i samband med att han själv fann sig i en svår anhörigsituation. Inledningsvis var gruppen tänkt att bedriva en vårdpolitisk fråga, men har i dag utvecklats till ett forum där tusentals människor tillsammans kan utbyta tankar, tips och stödja varandra.

I samband med SVT Nyheters satsning #anhörig har många hört av sig, däribland dem Torsten Kindström. Han startade Facebook-gruppen ”Psykbubblan” 2010, och sidan drivs i dag av honom och tre andra, som också har erfarenhet av psykisk ohälsa.

– Anhörigsituationen för många är mycket svår, och det händer att anhöriga tar livet av sig. För en del har gruppen gett kontakter som har betytt mycket, det tror jag. En viss lättnad är det ju, att det har öppnats nya mötesplatser.

Anhörig

”Man känner sig mindre ensam”

Torsten har valt att låta gruppen vara sluten, då det ofta är känsliga ämnen som diskuteras.

– Det här är ingen stödgrupp i vanlig ordning, det är mycket svårt att på nätet hantera människor i djup kris. Det finns en social del som gör att man får kontakt med varandra, man läser det andra skriver, och kommer i dialog. Det är inte alltid att man sedan träffas IRL, men bara den kontakten man har innebär att man känner sig mindre ensam. Flera har sagt att gruppen varit livräddande, förklarar Torsten.

Tror vården kommer försämras

Torsten spår en dyster framtid för vården i Sverige.

– Mitt framtidsscenario för vårdsituationen för anhöriga är att det tyvärr kommer försämras ytterligare. Då ökar värdet och behovet av den här typen av grupper, där man vänder sig till varandra. Vi kan inte vårda varandra, men man får försöka klara så mycket man kan på egen hand.

Röster om Psykbubblan

Annica: Psykbubblan har räddat mig från en katastrofal psykiatrisk vård.

Peder: Jag har överraskat över hur fin ton de flesta diskussionerna har, trots att en del av de som skriver själva är drabbade av ohälsa eller haft dåliga upplevelser i vården.

Anna: bubblan ytterligare en funktion för mig som anhörig. Några gånger när det var väldigt jobbigt skrev jag av mig. Och fick stöd i stunden som var värdefullt. Känslan av att inte vara ensam. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anhörig

Mer i ämnet