Många klagar på att SJ inte placerar resenärerna glesare under pandemin. Bilden är en arkivbild tagen innan pandemin bröt ut. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kritik mot tågbolagen: Svårt att hålla avstånd

Uppdaterad
Publicerad

Tågbolagen kritiseras för trängsel under resorna. Bristen på distansregler har gjort det svårt för passagerarna att hålla det rekommenderade avståndet.

– Jag känner mig inte trygg, säger resenären Michaela Tjernberg.

Flera personer har uttryckt frustration på SJ:s Facebooksida över svårigheten att hålla fysisk distans till sina medpassagerare. 

”Tågen är fulla och folk hostar och nyser. Pengar styr över hälsan”, skriver en person.

”Det är bedrövligt att ni inte tar mer ansvar för era resenärers hälsa och välbefinnande”, skriver en annan.

I samma veva som Folkhälsomyndigheten meddelade att svenskarna skulle få resa inrikes under sommaren beslutade flera svenska tågbolag att häva den tidigare bokningsrutinen som innebar att varje resenär skulle ha ett ledigt säte bredvid sig.

”Känns inte tryggt”

Michaela Tjernberg bokade sin juliresa från Åre till Alvesta under premissen att sätet bredvid skulle vara tomt, men när hon väl klev på tåget var verkligheten en annan.

– De hade ändrat rutinerna utan att informera passagerarna, vilket är mycket märkligt. Det var i princip fullt i hela vagnen, säger hon.

Det blir inga mer tågresor för Michaela Tjernberg i sommar. Om hon behöver förflytta sig väljer hon hellre flyget eller bilen.

– Jag tillhör själv en riskgrupp så jag känner mig inte trygg med förutsättningarna på tågen, säger hon.

SJ: Vi följer rekommendationerna

Enligt SJ:s presstalesperson Simon Hermansson följer tågbolaget myndigheternas rekommendationer och har gott om tomma säten på varje tåg.

– Vi blockerar fortfarande ungefär 30 procent av platserna, vilket gör att det finns möjlighet att sitta själv. Men det är förstås inget vi kan garantera, säger han.

Andra åtgärder som görs för att minska risken för smittspridning ombord kvarstår. Exempelvis mer frekventa städrutiner och mer generösa ombokningsregler.

– Om vi hjälps åt kommer det fortsatt att vara tryggt att resa. Har man symtom kan man alltid avboka sin resa kostnadsfritt för att inte riskera att smitta andra, säger Hermansson.

Delar ut munskudd

Även tågbolaget MTRX har slopat det kostnadsfria lediga sätet, och har istället satt in fler tåg i trafiken samt erbjuder munskydd och ombokningsbara biljetter.

– Vi har fått blandad respons. Det finns en förståelse för att det är ett speciellt läge. Tryggheten är det viktigaste men vi måste kunna möjliggöra för människor att resa, säger vd:n Mats Johannesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.