SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Molin SVT

Analys: Margit Silberstein: Trassliga rättesnören skadar förtroendet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När förmaningar, predikningar, moraliserande, som berättar för andra hur de ska leva, krockar med den egna verkligheten, finns nästan aldrig någon godtagbar förklaring.

Den som sitter på höga hästar faller tungt. För en lång tid framöver får den socialdemokratiske statsministern och före detta metallbasen Stefan Löfven svårt att tala om kollektivavtal och den svenska modellen.

Förtroendet skadas

Att leva som man lär är en enkel devis – på papperet. Få företeelser retar upp människor så mycket som när politiker från sina tribuner ropar ut budskap de brinner för och säger sig tro på för att sedan gå hem och göra tvärtom.

Det kan gälla ett fritidshus i Örnsköldsvik eller en giftig bottenfärg till båten i Stockholm. Det må vara en politikerklyscha att politik är en förtroendebransch. Men när politikerna trasslar in sig i sina egna rättesnören skadas förtroendet ohjälpligt.

Löfven vingklipps

Stefan Löfven medger att han begått ett misstag men varför sitter det inte i ryggmärgen hos en före detta ledare för Sveriges största fackförbund att kontrollera om företaget han anlitar har kollektivavtal?

Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, sa Stefan Löfven när han gjorde arbetsplatsbesök tillsammans med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson för en tid sedan. Punkt slut. Inget att snacka om alltså. Historien kommer säkert att blåsa över snart. Men den vingklipper Stefan Löfven, i alla fall för en tid, och gröper ett hål i hans vokabulär.

Det blir svårt att sätta kraft bakom orden när han framöver ska tala allvarsord om kollektivavtal och den svenska modellen. Det människor kommer att se framför sig är carporten i Örnsköldsvik som blev ett fritidshus efter att en firma utan kollektivavtal byggde om det.

Direktörslöner, bostadsrätt och bottenfärg 

Precis som det, utan all annan jämförelse, blev problematiskt för den före detta LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin, att tala om höga direktörslöner efter att hon själv bidragit till det som styrelseledamot i AMF.

Före detta justitieminister Laila Freivalds fick det riktigt hett om öronen efter att hon stod i riksdagens talarstol och pläderade för ett lagförslag som skulle försvåra ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. När riksdagens portar slog igen bakom henne gick Laila Freivalds hem för att göra ett klipp på sin egen lägenhet.  

Svårare att prata politik

Jag är bara en människa som alla andra, sa Åsa Romson, när hon fick frågor om den giftiga bottenfärgen till båten. Fast det har blivit svårare för Åsa Romson, som är i förtroendebranschen, att prata om giftiga färger än för en alldeles vanlig människa.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.