Oussama Alrifai har på två och ett halvt år lärt sig svenska, skaffat fast jobb som programmerare och egen bostad, och majoriteten av de utrikesfödda i Knivsta, tre fjärdedelar, förvärvsarbetar.
– I am the lucky one, upprepar han flera gånger han trots att han är utbildad programmerare, kan flera olika språk och har ett fast jobb som utvecklare på ett dataföretag i Stockholm.
Knivstas utrikes födda skiljer sig
Hur kan det komma sig att väsentligt fler av utrikes födda i Knivsta har jobb (74 procent) jämfört med Älvkarleby kommun (45 procent)?
– Man måste fundera här om det är Knivsta som gör något särskilt bra här, eller är det så att människor som skulle klara sig bra oavsett vart man flyttar hamnar i Knivsta oftare? säger Olof Åslund, generaldirektör vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.
Arbetsmarknaden är generellt bättre i Knivsta, som ligger mitt i en tillväxtzon. Dessutom är det så att de utrikes födda som flyttar till kommunen skiljer sig från motsvarande grupp i Älvkarleby:
* Flera har bott längre i Sverige.
* Fler har gymnasieutbildning.
* Färre har kommit till landet av flyktingskäl.
Viktigt med utbildning
– Har man många nyanlända, många som är asylsökande, många som har kommit flyktingar eller anhöriga till flyktingar – då har man en annan situation än om man har högutbildade arbetskraftsinvandrare som just har kommit till ett färdigt arbete.
Oavsett förutsättningar så tror Oussama Alrifai att kommunerna kan göra mycket för att visa vägen till arbetsmarknaden. Han har sin bild klar för sig vad som är viktigast för att ännu fler nysvenskar ska kunna skaffa ett jobb:
– Utbildning, utbildning och utbildning.