Tre unga kvinnor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre knep för att lyckas med förstahandskontraktet – hör unga som lyckats. Foto: SVT

Tre unga tipsar: Så fick vi förstahandskontrakt

Publicerad

Drömmen om ett förstahandskontrakt i stor- och studentstäderna kan kännas långt bort. Sökande kan tvingas vänta i flera år på en bostad.

– Att komma in på bostadsmarknaden är en enorm stress för unga, så det är skönt att jag kan stanna i den här lägenheten, säger Alexandra Lindström, 22 år, till SVT:s Ekonomibyrån.

En ny rapport från Sveriges Allmännytta visade ett fortsatt tufft läge för den som stod i kö för förstahandskontrakt genom allmännyttan, i flera delar av landet under 2023. Enligt rapporten kan alternativa lösningar till kösystemet därför behövas, till exempel lottning.

Chans på nybyggda lägenheter

När de allmännyttiga bostadsbolagen tillfrågades om kösituationen uppgav endast ett bolag att de kunde erbjuda en nyproducerad lägenhet inom i genomsnitt ett år. Men fler söker äldre bostäder och där var den kortaste kötiden i genomsnitt fyra år i storstad.

Ekonomibyrån

– En orsak är att hyran är högre inom nyproduktion, säger Åsa Schelin, expert inom boendefrågor på Sveriges Allmännytta.

Tips på hur du får ett förstahandskontrakt

I Stockholm tog det i genomsnitt 4,5 år för en student att få en studentlägenhet under 2023 enligt Bostad Stockholm.

Men Ekonomibyrån har pratat med tre unga personer som fått förstahandskontrakt på andra sätt – se hur i klippet ovan.

Hyresgäster ser de högsta hyreshöjningarna på 30 år, och trots att räntorna är på väg ner är det fortfarande tufft för bostadsägare. Finns det egentligen någon vinnare på dagens bostadsmarknad?

Se hela Ekonomibyrån på SVT play.

Tre exempel: KÖTIDER Runt om i LANDET

För den som sökte bostad i mindre städer och på landsbygden var kötiden i genomsnitt som kortast. Därefter kom de större städerna med befolkningar på mellan 50 000 och 200 000 invånare.

Så här ser kötiderna ut bland några av Sveriges Allmännyttas medlemsbolag som kompletterat sin förmedling av bostäder med alternativ till det vanliga kösystemet:

1. Piteå – Pitebo

Här är den genomsnittliga kötiden sex år och två månader. Bolaget lottar ut en lägenhet i månaden. För att anmälas sig i utlottningen av en lägenhet kräver endast att man är registrerad i bolagets ordinarie bostadskö.

2. Stockholm – Svenska Bostäder

I den vanliga bostadskön är kötiden i genomsnitt elva år. Bolaget har även en intern kö med en genomsnittlig kötid på 14 år. På så sätt ska man kunna byta lägenhet efter behov och samtidigt behålla sin tid i kön hos Bostadsförmedlingen.

3. Helsingborg – Helsingborgshem

Här är den genomsnittliga kötiden cirka fyra år. Bolaget erbjuder lägenheter som inte blivit uthyrda genom den vanliga bostadskön i ett så kallat ”snabbspår”. Den som först kan visa underlag för att kunna bli godkänd som hyresgäst ska få hyra lägenheten oavsett tid i bostadskön.

Källa: Sveriges Allmännytta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet