Sedan 2010 har magasinet Vagabond publicerat Resebarometern, som tar tempen på svenskarnas resvanor. Enligt årets barometer innebar 2018 ett trendbrott. Under förra året gjordes 11,2 miljoner fritidsresor, vilket är en minskning från 11,7 miljoner resor 2017. Detta gäller enbart utrikesresor och personer över 18 år.
Rese- och turismanalytikern Hans Remvig är inte förvånad över siffrorna:
– Vi hade ju en kanonsommar här hemma. Sedan har den svenska kronan sjunkit i värde. Tillsammans gör de två sakerna väldigt mycket, säger han.
Det är de här två faktorerna som är den avgörande förklaringen till det minskade resandet?
– Ja. Klimatbiten hade inte riktigt slagit igenom när folk planerade sina resor. Nu är det ju ett jättehett ämne i media och jag tror att det kommer spela en större roll för resandet i år.
Per J Andersson, redaktör på Vagabond, tycker ändå att barometern visar på ett trendbrott och pekar på att svenskarnas utrikesresande har ökat konstant sedan 80-talet, när det gått ned har det handlat om lågkonjunktur, höjda räntor och ökad arbetslöshet, enligt honom.
– Den här gången är det nåt annat. Vi har fortfarande högkonjunktur. Ändå minskar resandet. Resebarometern visar att det faktiskt är en liten men växande grupp svenskar som dragit ner på resandet på grund av av miljöskäl och klimatavtrycket.
Spanien det populäraste resmålet
Spanien är fortfarande det populäraste resmålet och de nio populäraste resmålen ligger alla i Europa medan USA kommer först på en tiondeplats. 65 procent av resorna görs med flyg vilket ligger i linje med förra året. Tåg står i sin tur för blott tre procent av resorna.
Hans Hemvig tror att flyget kommer stå för i princip lika stor andel av resorna i år.
– Du sätter dig inte på tåget om du ska åka ner till Spanien och du kör inte bil heller. Men vi flyger inte så långt bort, majoriteten av resorna är till våra grannländer, säger han.
En majoritet av de cirka 2000 intervjupersonerna säger att mediebevakningen av klimatfrågan inte har påverkat deras resande, även om 25 procent uppger att de minskade sina flygresor 2018.
– En del kommer att ändra sig, men inte alla, säger Hans Hemvig.
”Folk är osäkra på vad de kommer ha i plånboken”
Inför 2019 planerar däremot 35 procent att göra färre resor utomlands, 32 procent uppger att deras resande kommer att förändras på grund av miljöskäl medan 23 procent säger att de ska välja miljövänligare sätt att resa.
Så kommer resandet att fortsätta gå ner?
– Det minskar ju inte så jättemycket och det kommer nog minska ännu lite till, folk är osäkra på vad de kommer att ha i plånboken eftersom vår valuta har varit så dålig. Samtidigt håller valutan på att stärkas och så har vi den här debatten om klimatet. Vi kanske inte åker så långt, jag tror grannländerna kommer vinna på det här, säger Hans Hemvig.