delad bild: några handväskor av dyra märken, samt en svart sportbil som vaktas av poliser, framför palmer och en fin stenbyggnad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I många fall har stora tillgångar förts utomlands till andra länder där vi inte kommer åt”, säger Jonas Svanfeldt, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Foto: Bilder från EU-razzior

Trots fällande domar – miljardbelopp från bedrägerier kan landa hos kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Av de miljarder som lämnat statskassan i Sveriges största bedrägerihärva har myndigheterna lyckats säkra mindre än 5 procent. Den bedömningen gör Ekobrottsmyndighetens åklagare. Trots att en rad fängelsestraff dömts ut kan jättebelopp i slutänden landa i de misstänkta huvudmännens fickor.

Mobilhärvan brukar beskrivas som Sveriges och EU:s största momsbedrägeri. Genom mängder av falska handelskedjor har gärningsmännen kunnat begära tillbaka moms som aldrig betalats in.

– Det är som en mjölkko, säger Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Monica Rodrigo.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Härvan har under flera år upptagit en stor del av myndighetens resurser. Och trots att de tilltalade nekat till brott har resultatet hittills blivit en rad fällande domar med över hundra utdömda fängelseår för aktörer i bland annat Halland, Småland och Stockholm.

80 miljoner i Örebro

Myndigheterna har också gjort stora beslag av pengar och andra tillgångar, bland annat 80 miljoner hos ett telebolag i Örebro. Men enligt åklagaren Jonas Svanfeldt har man ändå bara lyckats säkra en bråkdel av de totalt fem miljarder som enligt Skatteverket gått förlorade.

– Jag skulle säga under 5 procent.

Flera av de misstänkta huvudmännen befinner sig sedan lång tid utomlands, häktade i sin frånvaro och efterlysta genom Europol och Interpol.

– Pengarna har försvunnit utomlands dit vi inte når, säger Svanfeldt.

Syns i utlandet

Enorma summor kan alltså i slutänden ha hamnat i bedragarnas fickor. Och även de fängelsedömda kommer efter avtjänade straff att kunna lämna landet – och även de ta ut väntande brottsvinster.

SVT:s granskning har visat hur utpekade bedragare befinner sig i länder som Sverige saknar utlämningsavtal med, se videon nedan.

Så går bedrägerierna till

Genom falska handelskedjor med import i den ena änden, och export i den andra, har bedragarna begärt tillbaka moms i den ena änden som skulle ha betalts i den andra änden – men som aldrig betalats in.

I och med att kedjorna varit extremt omfattande med totalt hundratals bolag och tusentals transaktioner på kort tid, så har det varit svårt för myndigheterna att upptäcka bedrägerierna.

2021 ändrades lagen så det inte längre är möjligt att genomföra bedrägeriuppläggen med just mobiltelefoner, men myndigheter och experter har varnat för att lagändringen blev både sen och avgränsad – och för att bedragarna kan hitta andra varor för liknande upplägg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet