Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I många fall har stora tillgångar förts utomlands till andra länder där vi inte kommer åt”, säger Jonas Svanfeldt, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Foto: Marco Nilson/SVT

Granskning: Knark, mord och människohandel länkas till bedrägerihärvor

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera länkar mellan några av de mest uppmärksammade svenska bedrägerihärvorna och grov kriminalitet inom vålds- och narkotikabrottsligheten. Det visar SVT:s granskning av aktörerna kring härvorna.

Både polis och åklagare har upprepade gånger framhållit att det finns kopplingar mellan våldsbrottslighet och skjutningar å ena sidan, och ekobrott och bedrägerier på den andra sidan.

Ekobrottsmyndigheten bekräftar att man i bland annat mobilhärvan – Sveriges största bedrägerihärva med misstänkta momsbedrägerier för miljardbelopp – sett flera kopplingar till annan brottslighet.

SVT Nyheter granskar

– Man behöver kapital för att skapa brottsuppläggen, och där har vi sett att det kapitalet kommer från annan brottslighet, säger chefsåklagare Jonas Svanfeldt.

Lockande kalkyl

I Uppsala står fem män åtalade för bland annat grovt svindleri. I båda härvorna visar SVT:s granskning att det finns flera länkar till annan grov brottslighet. Några exempel:

  • En person i en av härvorna dyker upp i en mordutredning där hen haft en rad kontakter med den så kallade Kurdiske Räven.
  • En annan person dyker upp med ett bolag i en utredning om misstänkt narkotikasmuggling med flyg.
  • En tredje person står i dag åtalad för omfattande människohandel i Södertälje, något Länstidningen var först att rapportera om.
  • Bland de många bolagsföreträdare som hittills dömts i mobilhärvan finns också en författare och föreläsare med flera tv-framträdanden bakom sig, som berättat öppet om sin bakgrund som rånare.

Enligt Jonas Svanfeldt har mobilhärvans upplägg erbjudit en lockande kalkyl där kriminella kan satsa pengar från annan brottslighet på företagsupplägg som kan ge vinster på hundratals miljoner.

SVT:s granskning har visat hur småsparare lurats med stulna bilder i Uppsalahärvan, se videon nedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet