Migrationsverkets generaldirektör Maria Mindhammar gästar SVT:s 30 Minuter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet asylansökningar i Sverige fortsätter att minska enligt Migrationsverkets senaste prognos. Det berättar generaldirektör Maria Mindhammar när hon gästar 30 Minuter. Foto: SVT

Trots flyktingkrisen i Libanon – färre asylsökande väntas i Sverige

Publicerad

Flera konflikter pågår i världen och bara i Libanon är 1,2 miljoner människor på flykt. I Sverige kommer antalet asylsökande minska varje år framöver, enligt Migrationsverkets prognos.

– Den nedåtgående trenden håller i sig, säger Migrationsverkets generaldirektör Maria Mindhammar i SVT:s 30 Minuter.

Migrationsverkets prognos för antalet asylsökande 2024 har skrivits ner från 12 000 till 10 000, det är den lägsta siffran sedan 1997. Antalet asylsökande kommer att fortsätta sjunka enligt migrationsverkets senaste prognos.

– Vi ser från år till år att det är färre asylansökningar som kommer in till oss, säger generaldirektör Maria Mindhammar i 30 Minuter.

9 500 asylsökande väntas komma till Sverige nästa år och de kommande åren väntas EU:s migrations- och asylpakt göra att siffran sänks ytterligare. Detta trots att flera konflikter pågår i världen.

– Vi har inte sett den pressen på Sverige. Man pratar om att komma in till Europa via den yttre gränsen och vi ligger inte så nära de länder som tar emot många asylsökande.

Sveriges migrationspolitik bidrar

Tidöpartiernas strama migrationspolitik kan enligt Mindhammar göra att färre människor söker sig till Sverige:

– Vi ser att migrationspolitiken i ett land påverkar personer när de tittar på vilket land de ska åka till. Och det har varit en nedgång.

Se hela intervjun med Migrationsverkets generaldirektör Maria Mindhammar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.