Under veckan har SVT efterfrågat publikens tankar om vården, positiva som negativa. Foto: SVT/TT

Trots larm om vården – många positiva röster höjs i SVT:s #dinröst

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan startade SVT:s valbevakning och först ut var vårdfrågan. SVT har mottagit hundratals mejl med läsares tankar och berättelser under #dinröst. Många har berättat om egna, negativa erfarenheter, men många har även lyft upp positiva saker med vården.

Under veckan har SVT kickat igång valsatsningen #dinröst där vi efterfrågat våra läsare och tittares tankar och erfarenheter från den svenska sjukvården, positiva som negativa.

Men trots de svarta rubrikerna om vården som präglat mediabevakningen den senaste tiden är det faktiskt tre av fyra svenskar som är nöjda med vården, enligt en undersökning som SVT har gjort.

Val 2018 – #dinröst

Att många svenskar faktiskt känner sig nöjda med den svenska sjukvården har även framkommit i många av de mejl som inkommit till SVT:s din röst-mejl. 

Läsaren Elisabeth skriver bland annat: ”Jag anser att jag har fått utmärkt hjälp men personer som mig är det aldrig någon som gör reportage om”.

Många ville hylla vårdpersonal

Många ville också passa på att hylla vårdpersonalen för deras bemötande:

”Kände i början av december en kula i bröstet. Två veckor senare var jag på mammografi och ultraljud samt fick tagna biopsier. Den 9 januari fick jag en bröstcancerdiagnos. Opererade bort bröstet den 30 januari och skrevs ut den 31 januari. Tycker att jag har fått en helt fantastisk vård. Överväldigande. Fick till och med glutenfri mat när jag bad om det. Professionellt bemötande.Tack alla berörda på Sahlgrenska Sjukhuset”, säger Mari-Ann.

”Via ont i ländryggen och lunginflammation fick jag bakterier i blodet. När jag togs in på akuten i Sunderby sjukhus, hade jag snabbsänka 330, ska vara 5, och 40,4 i feber. Efter två nätter överfördes jag till  mitt sjukhus, Piteå sjukhus. Där var jag 15 dagar. Sjukvården i region Norrbotten räddade mitt liv. All personal var utomordentligt trevlig,  mycket professionell och kunnig. Jag har skrivit och tackat dem”, säger Sigurd.

”Jag undersöktes i semestermånaden juli och kallades till operation i Lund 14 dagar senare! Jag har endast gott att säga om sjukvården, de är proffsiga och trevliga och omtänksamma, kort sagt jag är imponerad”, säger Karin, 70.

”På bästa sätt har jag blivit bemött under alla mina vuxna år, barndomstiden var också bra med en distriktsläkare som sydde ett hundbett i mitt huvud. Nyligen satt jag i ett väntrum på en vårdcentral, och som vanligt var det många som sökte hjälp. Jag hade propp i höger lunga och har fått all den vård som jag var i behov av”, säger Britt, 79.

Efterlyser andra prioriteringar

En del hade bara gott att säga om vården för egen del, men hade ändå några saker de ville tipsa politikerna om inför framtiden.

Läsaren Eric skriver: ”Folk tycks glömma bort att vården prioriterar dem med störst behov framför de som har mindre/färre problem. På samma sätt som om man skulle åka och sätta sig på akuten med en förskylning. Alltså: mer credd till vården och även politikerna – mindre gnäll från folk i allmänhet.”

”Jag har förstått att alla inte har samma tur som jag med så snabb och fin behandling. Och mitt råd till politiken är att se till att vårdpengarna används på rätt sätt. Gör punktinsatser med statsbidrag så att man kan avskaffa de dyra stafettläkarna och stafettsköterskorna. Se till att vårdpengar hamnar i vården och inte som vinster i vårdapparaten. Höj lönerna för sjuksköterskor och vårdbiträden”, skriver pensionären Hans, 75.

#dinröst fortsätter under valåret

SVT:s valsatsning #dinröst kommer fortsätta med fler nedslag i de viktigaste valfrågorna. Syftet är att SVT vill låta publiken komma till tals och synas i den journalistik som vi gör inför valet, samt ta läsarnas åsikter och tankar vidare i form av debatter och opinion. Det går även fortsatt bra att skicka in sina vårdberättelser till dinrost@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet