Både Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket har i år tagit emot tusentals anmälningar om sjukdomar och arbetsskador som kopplas till coronapandemin.
Men antalet polisanmälningar om misstänkta arbetsmiljöbrott har alltså varit betydligt lägre. Enligt Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål har man hittills bara fått hantera nio anmälningar.
– Det har blivit mycket färre än vi trodde att det skulle vara, säger chefsåklagare Kristina Falk Strand till SVT.
Av de nio anmälningarna har tre avskrivits direkt medan man i sex fall inlett förundersökningar. Men hittills har hälften av dessa lagts ned.
Det senaste exemplet gäller det uppmärksammade fallet där en sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset, som själv vårdat covid-patienter, avled i sjukdomen. Utredningen lades ned den 1 december eftersom covid-19 inte visat sig vara den huvudsakliga dödsorsaken, och eftersom det inte gick att visa var sköterskan smittats eller att det inte funnits några brister i sjukhusets handläggning.
Anmäldes av privatperson
Kristina Falk Strand säger att svårigheten ofta är just att bevisa kopplingen mellan sjukdomen och arbetsplatsen.
I dag pågår därmed bara tre förundersökningar om misstänkta arbetsmiljöbrott med koppling till covid-19.
Den senaste har startats under hösten och gäller ett äldreboende i Skåne, som anmälts av en privatperson som uppger att personal gått mellan covid-avdelningar och vanliga avdelningar. Den ansvarige åklagaren uppger för SVT att utredningen befinner sig i ett mycket tidigt skede.
En annan utredning som fortfarande pågår gäller det särskilda boendet Berga i Solna som granskats i flera reportage av SVT Stockholm. Även i det fallet har det funnits uppgifter om att personal gått mellan sjuka och friska – något som tillbakavisats av företaget som äger boendet.
Vet du mer om smittans spridning på arbetsplatser? Kontakta SVT:s reporter.