Häromveckan köptes Engelska skolan ut från börsen. Ny huvudägare blir Paradigm Capital i München, via fonder i Luxemburg och den amerikanska lågskattedelstaten Delaware.
Det blir den första storaffären där ägaren ska prövas av Skolinspektionen enligt den nya ägarprövningslagen.
Skulle stoppa riskkapitalister
Lagen kom förra året, men redan 2013 lovade alliansregeringen lagändringar för att stoppa ägare som köper för att sen sälja vidare med vinst. Flera riskkapitalbolag hade då köpt upp lönsamma skolkoncerner, expanderat för snabbt och tvingats stänga skolor.
Hela gymnasiekoncernen John Bauer gick i konkurs.
– Riskkapitalister ska överhuvudtaget inte få äga skolor i framtiden, sa dåvarande utbildningsminister Jan Björklund (L).
Införde ny lag
Friskolekommittén med M, KD, L, C, MP och S enades om krav på att skolägare måste vara långsiktiga och ha utbildning som huvudverksamhet.
– Nu inför vi ägarprövning. Vi ska ha långsiktiga och kompetenta ägare, vilket talar för att det inte ska vara riskkapitalbolag, sa finansminister Anders Borg (M) som också ville stoppa ägande från skatteparadis.
Stoppar ändå inte riskkapitalister
Men den nya lagen nämner varken kortsiktighet eller skatteparadis. Och det finns inga krav på att huvudägaren till en skolkoncern har fokus på utbildning. Utbildningsministern säger att lagen hennes regering skrev inte stoppar riskkapitalister.
– Nej, det gör den inte, säger Anna Ekström (S).
Aldrig arbetat med utbildning
Engelska skolans nya huvudägare Paradigm Capital köper större ägarandelar i företag i olika branscher i Europa. De har investerat framgångsrikt i tyska biltvättar, elinstallationer och smörjmedel, men aldrig tidigare i utbildning. Syftet är att sälja innehaven vidare när bolagen ökat i värde.
Planen med Engelska skolan är att fördubbla antalet skolor.
– Jag tror inte vi kommer sälja Engelska skolan efter fyra-fem år. Jag tror det blir en mer långsiktig investering eftersom efterfrågan är så stor, säger Jan Hummel, vd på Paradigm Capital.
Har börjat prövning
Skolinspektionen har påbörjat sin prövning. Av alla personer med ägarmakt krävs numer att de inte begått brott eller har skulder hos kronofogden. Men varken långsiktighet eller skolkompetens krävs av huvudägaren.
I Engelska skolan finns grundaren och läraren Barbara Bergström fortfarande kvar som ägare med knappt 14 procent, vilket alltså kan räcka, trots att det är Paradigm Capital som har ägarmajoriteten och därmed makten.
– Ja, det räcker att den kunskap och erfarenhet som krävs för att driva skola finns i ägar- och ledningskretsen, säger Carin Clevesjö, chef för tillståndsprövning på Skolinspektionen.
Ser ingen risk att underkännas
Och Paradigm Capital ser ingen risk att bli underkänt. Man har inte ens villkorat utköpet från börsen, utan skriver i prospektet att man ”har ingen anledning att tro att Skolinspektionen kommer att ha några invändningar”.
– Jag håller med Friskolekommittén om att det är viktigt att den som bedriver skola bör ha pedagogisk kunskap och kunna mycket om skola, säger Anna Ekström (S)
Borde ni inte ha skrivit lagen lite strängare i så fall?
– Den lagstiftning som finns nu är den som ska tillämpas. Jag kan inte kommentera ifall den behöver ändras, säger hon.
Faktaruta Paradigm Capital
Paradigm Capital är en internationell kapitalförvaltare med säte i München. Bolaget blev i december huvudägare till Engelska skolan. Paradigm äger skolan via flera holdingbolag som ägs av fonder i Luxemburg och lågskattedelstaten Delawere i USA.
Grundare och investeringsansvarig är svensk-tysken Jan Hummel. Han beskriver Paradigm som en ”absolut avkastning-fond” , innehaven ägs i genomsnitt i 4-5 år, men vissa bolag har man längre. Man satsar främst pengar i Tyskland, Storbritannien och Norden.
De största affärerna har fonderna gjort i tyska biltvättar, elinstallationsföretag och smörjmedel. Företaget har som profil att hitta undervärderade mindre börsbolag, och söka ”det bästa företaget i sin respektive bransch”. Man har inte tidigare investerat i utbildningsföretag.