I flera inslag och artiklar har SVT Nyheter granskat handeln och hanteringen av de utländska sopor som importeras som bränsle till kraftvärmeverk runt om i landet. Bland annat har vi avslöjat att importerat oljeslam var radioaktivt och att askrester från sopförbränning läcker bly och dioxiner ut i naturen.
Eftersom flera länder vill bli av med deponerade sopor betalar man också svenska kraftvärmeverk för att ta emot dem. Handeln med avfall omsätter hundratals miljoner varje år. Granskningen har fått stor uppmärksamhet och därför möttes branschorganisationen Avfall Sveriges VD Weine Wiqvist och Anders Wijkman, ordförande i regeringens miljömålsberedning i en debatt i Gomorron Sverige i morse.
Medgav brister
Wijkman reagerade starkt på de missförhållanden som SVT Nyheters reportrar Oskar Jönsson och Kjell Lundström avslöjat.
– Jag blir chockad och bedrövad över att vi inte har bättre kontroll, säger Wijkman.
Weine Wiqvist menar att branschen har en checklista för att undvika att farligt avfall bränns, men han medgav att det finns brister i kontrollen.
– Vi har en checklista, men man kan inte kontrollera varje enskild soppåse. När det gäller importen måste man öka kontrollen vid källan och det är många mellanhänder och de måste kanske försvinna, säger Weine Wiqvist.
Wijkman var även frågande till om Sverige överhuvudtaget ska importera sopor.
– Det räcker inte. För det första är det tveksamt att bränna osorterat avfall och det sker i stor utsträckning idag. För det andra är det problematiskt att värmeverken som i många fall drivs av kommunerna eftersom detta detta är en lukrativ affär, säger Wijkman.
Försvarade förbränningen
Branschorganisationens representant försvarade importen med att det finns flera fördelar med att använda deponerat avfall för förbränning.
– Många undersökningar visar att flytta avfall från deponering till energiutvinning är bra och kostnadseffektivt. Den mest klimateffektiva åtgärden är att flytta avfallet från deponering, som är ett stort problem i Europa. På det sättet gör man stora klimatvinster, Weine Wiqvist.
– Nej. Den största klimatvinsten är att återvinna. Inte att bränna, kontrade Wijkman.