Foto: TT

Tufft klara högskolan trots godkända gymnasiebetyg

Uppdaterad
Publicerad

Många elever som går direkt från gymnasiet till högskolan presterar inte tillräckligt bra. Trots att man har godkända gymnasiebetyg och bör vara redo för högre studier. Det visar en ny rapport från Skolverket.

Skolverket har för första gången undersökt hur övergången till högskolan har fungerat för den grupp gymnasieelever som gick direkt från gymnasieskolan till högskolan.

Totalt handlar det om 14.400 elever som tog examen från ett högskoleförberedande program vårterminen 2014 och påbörjade en högskoleutbildning terminen efter.

Bland de som ingick i undersökningen kom flest från naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet, där 47 respektive 43 procent av eleverna gick direkt från gymnasiet till högskolestudier.

”Betygen bör spegla kunskapen”

De flesta, 65 procent, av ungdomarna i undersökningen klarade att ta minst tre fjärdedelar av högskolepoängen, vilket krävs för att få fortsatta studiemedel, under det första året på högskolan.

Man kan också se att de flesta elever med höga betyg från gymnasiet presterar bra när de kommer till högskolan, men för elever med betyg strax över godkänd nivå var det omkring varannan student som inte lyckades ta mer än 50 procent av högskolepoängen under det första året.  

– Eftersom godkända betyg är den nivå som krävs för behörighet att antas till högskolan är det viktigt att betygen verkligen speglar elevernas kunskaper, säger Torun Rudin, chef för Skolverkets gymnasieenhet.

Elever från kommunala skolor presterade bättre

I undersökningen kan man också se att elever från kommunala gymnasieskolor presterade bättre under första året på högskolan. Detta trots att de har något lägre betygsgenomsnitt än elever från fristående gymnasieskolor.

Skillnader som dessutom fanns kvar oberoende av vilket gymnasieprogram de kom ifrån eller vilken betygsnivå de befann sig på.

Enligt rapporten uppnådde 66 procent av studenterna från kommunala skolor minst tre fjärdedelar av högskolepoängen, jämfört med 61 procent av studenterna från fristående gymnasieskolor.

Fakta: Direkt från gymnasiet till högskolan – skillnader i landet

  • Omkring 30 procent av landets ungdomar går direkt från högskoleförberedande program i gymnasieskolan till högskolestudier. De flesta län ligger nära riksgenomsnittet men det finns variationer. Uppsala län har den i särklass högsta andelen ungdomar, 45 procent, som påbörjar högskolestudier direkt efter gymnasieskolan. Gotlands, Jämtlands och Hallands län har lägst andel direktövergångar till högskolan med 14, 15 respektive 21 procent.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.