Erik Nises kräver att partistyrelsen agerar och vill att vd och styrelse för S-ägda A-lotteriet avgår. Foto: Pontus Lundahl/TT

Intern S-kritik: Kräver att A-lotteriets ledning avgår

Uppdaterad
Publicerad

Flera röster inom Socialdemokraterna vill att partiet agerar mot ledningen för lotteribolagen, efter avslöjandet om att lotterna säljs med aggressiva metoder mot äldre.

Erik Nises (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge, kräver att vd och styrelsen för S-ägda A-lotterierna avgår.

Socialdemokraterna valde under torsdagen att pausa försäljningen av partiets lotterier, efter DN:s granskning om att telefonförsäljarna riktar in sig på förvirrade äldre och undanhåller information kring köpvillkoren.

Enligt Erik Nises är förtroendet för de ansvariga i ägarbolaget A-lotterierna och dotterbolaget Kombispel förbrukat.

Socialdemokraternas lotter

– Vd och styrelse i lotteriet har tagit en jävla chansning med medlemmarnas förtroende, och det har ju visat sig gå åt helvete och då måste de ju ta ansvar för det, säger han.

Etik och moral

Genom att lägga ut ansvaret för försäljningen på ett telemarketingföretag i Spanien, som troligtvis inte har svenska kollektivavtal, har bolaget agerat på ett sätt som inte går hand i hand med rörelsens värderingar, konstaterar Erik Nises.

Inte minst med tanke på att partiet har arbetat för att hårdare reglera spelbranschen.

– Det är en fråga om etik och moral och vi är alla kritiska till det, säger Nises, som menar att flera i partiet håller med honom.

” Vi måste agera”

Nises får medhåll av Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

– Jag ser ingen annan möjlighet än att vd och styrelse bör ta sitt ansvar. Man får avgå och man bör ha en ny bolagsstämma, säger han.

Isak From, riksdagsledamot och ordförande för S i Västerbotten, håller med om att partiet måste agera mot lotteribolagen. Han vill däremot inte peka ut någon specifik person.

– Någon i Kombilotteriets ledning har brustit och förtroendet för den personen måste vara slut, säger han.

I ett mejl till SVT skriver även riksdagsledamoten Carina Ödebrink att det som framkommit i avslöjandet inte kan accepteras.

”För att upprätthålla/återställa förtroendet för vårt lotteri så bör det leda till konsekvenser för de företrädare som finns i kombilotteriet”, skriver Ödebrink.

Extrainkallat möte

Partiets verkställande utskott ska på fredagen ha kallat till ett extramöte med anledning av granskningen.

Enligt Ardalan Shekarabi (S), rättspolitisk talesperson och ledamot i partiets verkställande utskott, kommer man att vidta åtgärder, utan att ge några detaljer.

– Vi måste vi titta på vad som har hänt, men vi får aldrig tolerera sådana här händelser, säger han.

SVT söker vd:n för Kombispel och A-lotteriet.

Lena Hallengren (S)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här ska vi gå till botten med och vi har pausat samarbetet”. Se Lena Hallengren (S) ställas till svars om Socialdemokraternas lotterier. Foto: SVT

Socialdemokraternas partilotterier

Socialdemokraterna och ungdomsförbundet SSU är ägare till Kombispel som driver Kombilotteriet. Ägarbolaget A-lotterierna grundades 1956, och sedan 2012 bedrivs spelverksamheten av dotterbolaget Kombispel. Man har även lotterier som Drömreselotteriet och Glädjelotten.

De senaste åren har försäljningen av lotterna stått för nästan 40 procent av partiets årliga intäkter, enligt Kammarkollegiet.

År 2023 gav lotteriverksamheten 9,8 miljoner kronor till Socialdemokraternas partikassa och 6,3 miljoner till SSU.

Källa: Socialdemokraterna, Kammarkollegiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraternas lotter

Mer i ämnet