Tvångsvård för datorberoende pojke

Uppdaterad
Publicerad

En 16-åring i Blekinge blev så datorberoende att han isolerade sig och slutade gå till skolan. Nu omhändertas han enligt lagen om vård av unga.

Enligt domen från förvaltningsrätten i Växjö, som överklagats, uppvisar pojken ”ett socialt nedbrytande beteende” genom isolering i hemmet, konflikter med föräldrarna, frånvaro från skolan sedan 2007 och omvänd dygnsrytm.

Domstolen anser att han behöver hjälp med vardagsrutinerna och beslutar därför om tvångsvård enligt lagen om vård av unga (LVU).

Datorberoendet anges av socialnämnden i hemkommunen som främsta skäl till 16-åringens situation. Men nämndens vice ordförande säger till TT att det är en öppen fråga om datorspelandet är ursprunget till problemen, som pågått flera år.

”Mycket ovanligt”

Medierådet, en kommitté inom regeringskansliet som kartlägger ungas medieanvändning, undviker ordet ”datorberoende”.

-Det finns ofta en annan problematik i bakgrunden. Datorspelen kan erbjuda en flykt från en verklighet som känns svår att hantera, säger kanslichefen Ann Katrin Agebäck.

Hon bedömer att det är mindre än tio fall per år, där de negativa konsekvenserna blir så omfattande som i Blekingefallet. Men många tonårsföräldrar oroas när deras ungdomar sitter timme efter timme vid datorn.

Varningstecken

-Allvarliga varningstecken är just när man slutar gå till skolan, vänder på dygnet eller missköter hygienen, säger Agebäck.

I en studie från Medierådet intervjuas deltagare i datorspelet World of Warcraft. Det är ett tidskrävande lagspel, där den som avbryter för att till exempel äta middag eller göra läxor sviker sina lagkamrater.

Eftersom laget kan vara sammansatt av folk från hela världen spelar tiden på dygnet ingen roll. Flera av de intervjuade medger att de skolkat någon enstaka gång för att fullfölja spelet i stället.

Ha gemensamma regler

Ann Katrin Agebäck påpekar också att den som ställer upp för sitt lag kan nå en status, som kanske inte alls motsvarar den som man upplever sig ha i det verkliga livet.

Hennes rekommendation till bekymrade föräldrar är att i första hand försöka prata med sina ungdomar och få dem att medverka till att sätta gränser.

-Be tonåringarna att själva komma med förslag till regler för datorspelandet, säger hon.

TT

Fakta | Fler pojkar än flickor

I rapporten Unga & Medier 2008 intervjuas 2.000 unga i åldern 9-16 år och 2.000 föräldrar:

*Mer än hälften av pojkarna spelar dator- eller tv-spel, mot 15 procent av flickorna. Pojkarna är i mycket högre grad högkonsumenter.

*Mer än 80 procent av föräldrarna anser att dator- och tv-spel är beroendeframkallande.

*Sju av tio föräldrar uppger att de aldrig spelat datorspel själva.

*Ingen forskning visar att det finns ett fysiologiskt datorspelsberoende på samma sätt som av droger. Forskare lyfter däremot fram spelandets positiva effekt för till exempel språkkunskaper, motorik och allmänt datorkunnande.

Källa: Medierådet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.