Inom kriminalvården blandas inte kvinnor och män. Men inom rättspsykiatrin ses alla som patienter, och då spelar könet och eventuellt brott mindre roll. Därmed kan svårt sjuka unga kvinnor vårdas i en miljö anpassad för mördare och våldtäktsmän.
Under förra året valde åtta landsting att placera sammanlagt 15 kvinnor, omhändertagna enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.
Delade matbord med våldtäktsman
Där fick en 24-årig kvinna dela avdelning med Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailović, som isolerades från andra intagna på Kumlaanstalten sedan han huggit en intern med en skruvmejsel 2011. Då ansågs att det ”föreligger fara för annans säkerhet till liv eller hälsa”, men efter tre månader remitterades han till Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, där han hamnade på den 24-åriga kvinnans avdelning.
Mijailović var inte den enda grovt kriminella som 24-åringen vårdades tillsammans med. Hon fick även dela samma matbord och tv-soffa med en man som våldtagit en 14-årig flicka, samt dela vardagsrum med en annan man som tidigare strypt en medpatient med ett skärp.
”Kan inte lita på att personalen har koll”
Johanna Rasmussen är ytterligare en av kvinnorna som har fått sitta med tunga brottslingar. Hon togs in på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö för att vårdas för sitt självskadebeteende.
– Jag är inte en person att döma vem som är ond eller farlig och inte. Men att sedan sova på den här avdelningen... Jag var tvungen att ha dörren halvöppen för jag hade så kallad tillsyn, personalen ska kunna titta till dig. Man kan inte freda sig, man kan inte stänga om sig. Man kan inte lita på att personalen har koll på alla de här killarna samtidigt, säger hon.
David Wirdelöv, biträdande verksamhetschef och vårdutvecklare på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, kommenterar fallen så här:
– Det är så att LPT-patienten kan vara den patienten som utsätter patient som är överlämnad till rättspsykiatrisk vård för större fara än tvärtom, säger.
Efter kritiken har dock Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö beslutat att sluta ta emot patienter med självskadebeteende från 1 oktober.
Läs mer om Uppdrag Gransknings reportage om kvinnorna och tvångsvården här.