I flera av EU:s länder är det förbjudet att förneka Förintelsen. I Sverige har frågan diskuterats av och till sedan 90-talet, men så här långt har ett förbud inte fått politiskt stöd. I veckan deklarerade plötsligt justitieminister Morgan Johansson (S) att den svenska regeringen nu vill införa ett förbud och tillsätter en utredning.
-Förintelsen är världshistoriens största brott mot mänskligheten och får inte glömmas. De som försöker få världen att glömma måste stå till svars för det, sade Morgan Johansson till Ekot.
Som skäl angav han att högerextrema rörelser har vuxit, att det är lättare att sprida falsk propaganda via sociala medier samt att de sista levande ögonvittnena till Förintelsen nu börjar gå ur tiden.
SKMA skeptiska
Bland annat SD, L och MP har i Ekot uttryckt skepsis mot förslaget.
SKMA:s styrelse har ännu inte beslutat sig för en officiell hållning, men föreningens ordförande ser problem med att försöka komma åt antisemitism genom att döma Förintelseförnekare i domstol.
-Varje gång någon förnekar Förintelsen är det förstås en skymf, men blotta tanken på att någon skulle bli åtalad och sedan frikänd, det skulle kunna vara kontraproduktivt. Vi vet från länder där det finns förbud att det inte är någon enkel sak att föra Förintelsen inför rätta. Det är viktigare att lära sig så mycket som möjligt om Förintelsen och sprida den informationen, säger Svante Weyler.
”Polis och åklagare hinner inte med”
Aron Verständig, ordförande Judiska centralrådet, är inne på liknande tankegångar. Han välkomnar visserligen att regeringen nu utreder ett förbud, men tycker att annat är mer angeläget.
-I dag har vi stora problem med ökad aktivitet hos nazister och våldsbejakande islamister och där ser vi att polis och åklagare inte alltid hinner med att ta hand om det. Det är kanske där man borde börja, säger Aron Verständig.