Foto: SVT

”Tvinga kommunerna bygga billigt!”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu kommer rekordmånga flyktingar tilll Sverige. Samtidigt har vi den största bostadsbristen sedan miljonprogrammets dagar. Staten måste tvinga kommunerna att bygga billiga bostäder, menar expert.

Ahmed Ibrahim har fått uppehållstillstånd i Sverige men det blev inte mycket lättare för det. Det är jättesvårt att hitta bostad.

– Det är omöjligt att tänka på framtiden när man sitter här inne. Man vill bara ut.

#flykt

Ahmed är en av de 10.000 tusen som fått uppehållstillstånd men som sitter fast på asylboenden. Han studerade juridik i Syrien vill nu lära sig svenska och börja sitt liv ”på riktigt” som han säger.

– Vilken bostad som helst där man kan slå sig till ro, om så bara ett litet rum, säger Ahmed.

Regler och normer

– Vi vill ta emot flyktingar men här hos oss i alla fall är det jättebrist på bostäder, säger Mats Gerdau, moderat kommunalråd i Nacka utanför Stockholm.

Mats Gerdau visar en modell över kommunens byggplaner vilka ska ge omkring 15.000 bostäder på femton år.

Det byggs mer än på länge, såväl i Nacka som i övriga landet, men det räcker inte för att lösa bostadskrisen. Det är särskilt stor brist på bostäder för dem med låga inkomster: studenter, unga, pensionärer och nyanlända.

Enligt Mats Gerdau skulle det gå att snabba på byggandet om man lättar på byggreglerna. Han vill att regeringen och bostadsminister Mehmet Kaplan gör något åt saken.

– Jag skulle önska att han gör det svårare att överklaga. Vi kan inte ha processer där man kan överklaga och överklaga hur lång tid som helst. 

Han vill också att byggnormerna ändras så att man kan bygga billigare och på mark där det hittills inte varit möjligt.

Ett spel där ingen tar ansvar

Enligt Boverket kommer det att behövas 460.000 nya bostäder om fem år. Regeringen planerar för 250.000 – alltså bara drygt hälften av behovet.

Men att kraftigt öka byggandet av bostäder för låginkomsttagare är ingen valvinnare i kommunerna. Det hävdar Hans Lind, professor i bygg- och fastighetsekonomi, som vill se radikala grepp för att öka bostadsbyggandet. Problemet går inte att lösa med små förändringar, menar han.

Lösningen är enligt Hans Lind att staten tar över ansvaret från kommunerna.

– Staten måste slå fast att kommunerna inte längre får bestämma över marken i den egna kommunen. Alla kommuner säger att ”vi kan inte bygga mer än någon annan, vi kan inte ta mer ansvar än någon annan”. Det blir ett spel där ingen tar ansvar överhuvudtaget.

–  Jag ser ingen annan väg än att staten helt enkelt ålägger kommunerna att ta fram mark till projekt som kan leda till att det blir lättare för folk med låga inkomster att få tag i en bostad, säger Hans Lind.

Piska och morot

Förebilder för ett sådant system finns bland annat i Finland där staten bestämmer hur mycket mark kommunerna ska planlägga för byggandet. Om kommunerna inte lyder straffas de ekonomiskt – eller så kan staten ta över marken.

– Staten måste ha både en tydlig piska och en liten morot: om kommunerna genomför de socialt viktiga projekten så kommer de inte att göra några ekononiska förluster, säger Hans Lind.

Enligt Hans Lind finns det i dag ingen press på kommunerna. De som inte vill bygga billiga hyresrätter kan bara strunta i det.

Se Sharon Jåmas reportage genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Bostadsministern i Agenda

Vad tänker regeringen göra åt bostadsbristen?

I kvällens Agenda intervjuas bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). 

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2.  Programmet kan också ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet