man med shotglas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkar alkohol immunförsvaret, magen och hjärnan. Foto: Olivia Brask/SVT

Tydlig nedgång i svenskars alkoholkonsumtion förra året

Publicerad

Svensken drack mindre alkohol förra året. Nedgången är den största på tio år, enligt siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

– Rent konkret drack svensken i genomsnitt knappt tre flaskor vin mindre 2023 jämfört med 2022, berättar Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN, i SVT:s Morgonstudion.

8,6 liter ren alkohol per invånare 15 år och äldre. Det var vad svensken drack 2023, enligt statistik från CAN. Siffrorna pekar på en tydlig nedgång. Jämfört med 2022 är konsumtionen en nedgång på 2,7 procent. Det är den kraftigaste nedgången under ett år sedan 2014, bortsett från pandemiåret 2020.

– Det är ganska ovanligt med den här storleken på nedgången under ett enskilt år, säger Mats Ramstedt.

Han berättar att de tror att det beror på två saker. Dels gör det kärva ekonomiska läget att människor drar ner på alkoholinköpen.

– Men vi vet också att detta är en del i en mer långsiktig nedåtgående trend i drickandet.

Han berättar att unga sedan tidigare dricker allt mindre. Nu har också framförallt män minskat sin konsumtion.

Inköp från utlandet minskar

Samtidigt minskar även inköp av alkohol från utlandet. Det kopplas till det höga bensinpriset.

– Det brukar handla om att man tar bilen till exempelvis Tyskland för att handla och det har blivit mycket dyrare helt enkelt.

Dessutom har den svenska kronan har varit svag vilket gör att det blivit dyrare att handla alkohol utomlands.

Fakta: Svenskarnas alkoholkonsumtion

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) kommer årligen med en rapport över svenskarnas alkoholkonsumtion.

Underlaget kommer från Monitormätningarna som är en befolkningsundersökning där 18 000 personer varje år svarar på frågor om sin alkohol- och tobakskonsumtion via en webbenkät eller telefonintervju.

Monitormätningarna har pågått sedan år 2000.

Källa: CAN

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.