Riksdagens partiledare gästar programmet och håller ett tal där de berättar om hur de vill att Sverige ska se ut om tio år. I ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028” får de oemotsagt 15 minuter att tala, direkt till väljarna.
Fler ska arbeta
I talet berättar Moderaternas Ulf Kristersson att han vill ha de största reformerna sedan jobbskatteavdraget 2007. Skatterna ska sänkas för både löntagare och pensionärer, arbete ska löna sig och fler löntagare ska ge bättre välfärd.
– Ju fler som jobbar, och ju färre som lever på bidrag, desto bättre går det för Sverige. Och desto mer resurser kan vi lägga på skolan, på sjukvården, på vägar och järnvägar, på polisen och försvaret.
Inte blunda för problemen
Ulf Kristersson anser att de stora problemen med brottsligheten förminskas om de kallas för ”utmaningar”.
– Det lurar ingen. Att åka Vasaloppet är en utmaning. Organiserade brott och gängkriminalitet, det är problem. Låt oss därför tala ärligt om dem.
– Polistätheten i Sverige är nu den lägsta på tio år. På polishögskolorna gapar utbildningsplatser tomma. Det är ingen utmaning. Det är problem.
Stram integrationspolitik
Ulf Kristersson kallar integrationen i landet misslyckad och pekar mot att nyanlända inte kan ta sig in i det svenska samhället. Nu vill han att flyktingpolitiken ska vara klok och stram.
– För mig är det självklart att vi i Sverige måste ta vår del av ansvaret för människor som far illa i en trasig värld. Men vi måste också ta det fulla ansvaret för hur det går här i Sverige.
– Ska man bo kvar i Sverige har man en skyldighet att försöka lära sig vårt språk. Därför vill vi införa språkkrav, både för permanent uppehållstillstånd och för svenskt medborgarskap.
Tal till nationen
Tal till nationen är bandat från Andrakammarsalen i Riksdagshuset. Först ut, måndag 21 maj, är Ebba Busch Thor (KD) kl 02.00 på SVT Play och kl 19.15 i SVT1. Resterande partier följer sedan i storleksordning (väljarstöd i procent).
Sändningsordning:
Ebba Busch Thor (KD) –21 maj
Jan Björklund (L) –22 maj
Jonas Sjöstedt (V) –23 maj
Annie Lööf (C) – 24 maj
Isabella Lövin (MP) –28 maj
Jimmie Åkesson (SD) – 29 maj
Ulf Kristersson (M) – 30 maj
Stefan Löfven (S) –31 maj