Ulf Kristersson (M): Gängen är Sveriges inhemska terrorister

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson (M) var sist ut av partiledarna under årets Almedalsvecka.

– Ingen uppgift är lika stor som att krossa de kriminella gängen och ta tillbaka kontrollen.

Onsdagen är sista dagen under årets digitala Almedalsvecka och det blev Moderatledaren Ulf Kristersson som avslutade med sitt tal på onsdagskvällen.

Han slog tidigt fast att stora delar av talet skulle ägnas åt gängkriminaliteten i Sverige och tog bland annat upp mordet på en polis i Biskopsgården.

– Dödsskjutningen är ytterst en attack på hela vår demokratiska rättsstat, säger Kristersson.

”Inhemska terrorister”

Moderaterna vill, likt Danmark och Finland, göra det straffbart att vara med i ett kriminellt gäng och dubbla straffet för gängkriminella.

– Det börjar med insikten att gängen är som Sveriges inhemska terrorister. Den svenska staten ska möta och behandla dem därefter.

Ulf Kristersson säger att Moderaterna är redo att bilda regering. Om det blir så lovar han att riva upp den nya migrationslagen som snart träder i kraft.

– Hög invandring och usel integration är en farlig kombination. Ska vi ta tag i Sveriges problem måste vi minska invandringen, säger han.

Här kan du se hela Moderatledarens tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.