tre unga personer berättar om sina ekonomiska vanor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter ställer förbjudna frågor om privatekonomi till unga på stan – och stämningen blir minst sagt stel. Foto: Justina Hüll/SVT

Unga sämst på att spara – trots det positiva

Uppdaterad
Publicerad

Fler unga sparar mindre än vad de gjorde för sex månader sedan. Trots det tror de flesta unga vuxna att deras ekonomi kommer bli bättre under 2024.

Enligt SBAB:s undersökning framgår att bara 49 procent av de mellan 18-34 sparade lika mycket som för sex månader sedan. Motsvarande siffra i ålderskategorin 56-79 år var 66 procent.

Anledningen är att det svänger mer i ungas ekonomi, säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB:

– Det kan bero på att de har mindre marginaler från start, oregelbunden inkomst eller påverkas av räntehöjningarna i större utsträckning än vad de äldre gör.

Prognosen för 2024: Unga får mindre pengar

Enligt flera experter är den ekonomiska prognosen för 2024 fortsatt turbulens.

Enligt färska beräkningar från Swedbank och Kantar Sifo är det många unga som kommer ha mindre pengar att leva för under 2024, det på grund av ökade levnadskostnader.

Trots det tror 44 procent av de mellan 18-29 att deras ekonomi kommer bli bättre i år, enligt samma undersökning.

Studiemedlen höjs – då blir unga mer positiva

– Det är fortfarande ett väldigt tufft läge. Men en faktor till att unga kan vara mer positiva är att CSN höjer studiemedlen. Små förbättringar kan göra att det känns mer i plånboken, säger Julia Hofvendahl.

Det här är undesökningarna

I SBAB:s undersökning tillfrågades drygt 1 000 personer mellan 18-79 år om sitt sparande. Enkätundersökningen genomfördes av Verian på uppdrag av SBAB den 23-26 januari.

Swedbanks undersökning genomfördes av Kantar Medias Sifopanel på uppdrag av banken i november 2023. Där deltog 3 031 personer mellan 18-79 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.