En bild på en man som sitter i en båt och polisens beslag av narkotika.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rawa Majids affärsverksamhet är pressad. Polisen har gjort flera större narkotikabeslag som ska ha slagit hårt mot honom.

Uppgifter: Rawa Majids knarkmiljoner sinar – pressas av skulder till ”växlare”

Uppdaterad
Publicerad

Affärerna blomstrade under coronapandemin och Rawa Majid stärkte sin position på den svenska narkotikamarknaden. Men flera stora narkotikabeslag har bidragit till att pressa verksamheten – och har resulterat i mångmiljonskulder för Majid, enligt SVT:s uppgifter.

Rawa Majid, känd som “Kurdiska räven”, pekas ut som en maktfaktor på den svenska narkotikamarknaden – och misstänks fjärrstyra sina affärer från sitt gömställe i Turkiet.

Men hans affärsverksamhet är pressad. Polisen har gjort flera större narkotikabeslag som har slagit hårt mot honom.

Enligt SVT:s uppgifter handlar det om skulder på över 50 miljoner kronor, bland annat till så kallade “växlare”. Det vill säga de ekonomiska samordnare som ser till att pengar från kriminalitet tvättas och överförs över hela världen.

Även andra personer i nätverket Foxtrot ska ha stora skulder – vilket har bidragit till interna splittringar och en eskalering av våldet.

Polisen: ”Vakuum uppstår”

Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, vill inte kommentera enskilda nätverk. Men han menar att splittringar inom en viss gruppering öppnar för andra på narkotikamarknaden.

– Vakuum uppstår helt klart. När en gruppering spricker måste andra komma in. Det tar bara en viss tid och sedan utkristalliserar sig nya gänggrupperingar som dominerar. Det blir ett kretslopp.

Flera aktuella rättsfall avslöjar detaljer om Rawa Majids narkotikaverksamhet – se faktaruta. Foto: Polisen

Växte under pandemin

Rawa Majid och hans nätverk ska ha fått en allt mer tongivande roll på narkotikamarknaden under coronapandemin. När andra aktörer hade svårt att smuggla narkotika över pandemistängda gränser lyckades Majid fortsätta med stabila leveranser. Nätverket skapade nya allianser och tog marknadsandelar i flera städer.

Men även om den pågående våldsvågen skulle leda till att Foxtrot försvagas tror inte Jale Poljarevius att det påverkar den svenska narkotikamarknaden i stort nämnvärt.

– Marknadsandelarna och grupperingarna påverkas givetvis. Men två saker ändras i princip aldrig: det är priset och själva produkten som ska nå näsorna eller venerna, säger Jale Poljarevius.

Tre narkotikafall – som pekar mot Foxtrot

Aktuella rättsfall avslöjar detaljer om Rawa Majids misstänkta narkotikaverksamhet:

• 800 kilo narkotika. Åtta personer står åtalade för en omfattande narkotikahärva i Stockholmsområdet. Totalt handlar det om över 800 kilo narkotika som tagits i beslag – och spåren i utredningen pekar mot Rawa Majids nätverk. I krypterade chattar styrs leveranserna via användarnamn som kopplas till toppskiktet i Foxtrot. Bland det beslagtagna knarket finns förpackningar märkta med rävetiketter.

• Majids dubbelspel. I rättegången som pågår just nu står sex män åtalade för bland annat grovt narkotikabrott, grovt rån och olaga frihetsberövande. Polisen misstänker att Rawa Majid är den som orkestrerat brotten, men han är inte bland de åtalade. I förundersökningen framgår det att Majid misstänks spela ett dubbelspel med sina knarkkurirer i Sverige – där han säljer varor till en kurir för att sedan ge andra i uppdrag att råna kuriren. Något som skulle innebära en skuld för kuriren och mer pengar för Majid.

• Sundsvallskonflikten. Enligt utredningen ville Rawa Majid och nätverket Foxtrot ta över narkotikamarknaden i Sundsvall, som styrdes av rivalerna i Dalennätverket. I slutet av förra året bytte en 21-årig man sida och anslöt till Foxtrot – vilket ledde till en blodig våldsvåg de följande månaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.