Regeringens särskilda utredare Anna Singer. Foto: Marko Säävälä/TT

Uppgifter: Regeringens utredare vill förbjuda internationella adoptioner till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare vill föreslå ett förbud mot internationella adoptioner till Sverige, enligt uppgifter till Expressen.

Sedan 2021 pågår en statlig utredning, tillsatt av den dåvarande S-MP-regeringen, som ska klargöra förekomsten av brister inom Sveriges internationella adoptionsverksamhet. Detta efter bland annat uppmärksammade utredningar i Chile som visat att barn tagits från sina föräldrar och att ekonomiska intressen varit styrande i adoptioner under 70- till 90-talet.

Den så kallade adoptionskommissionen har också i uppdrag att se över reglerna för internationella adoptioner för att stärka rättssäkerheten och barnrättsperspektivet.

Uppges vilja se förbud

Kommissionen vill nu föreslå att internationella adoptioner till Sverige ska förbjudas, enligt Expressen som tagit del av ett utkast till en central del av utredningen.

– Det här är ett arbetsmaterial. Vi har undersökt vad det finns för argumentation om vi skulle föreslå det. Jag har inte föreslagit nånting än, men vi har haft det uppe för diskussion i vår expertgrupp, säger den särskilda utredaren Anna Singer, till tidningen.

Hon säger vidare att internationell adoption ”på något sätt” måste regleras, men vill inte bedöma sannolikheten att man landar i att föreslå ett stopp.

Adoptioner har minskat

I dokumentet som Expressen tagit del av lyfts det bland annat fram att antalet internationella adoptioner via de auktoriserade förmedlingarna kraftigt minskat, från omkring tusen barn per år i början av 00-talet till 73 barn 2023. Kommissionen menar också att det inte gjorts tillräckligt för att förhindra oegentligheter i systemet.

Ett förbud motiveras bland annat med att det kan ge fler barn möjlighet att tas om hand av sina föräldrar i hemlandet, samt att färre barn kommer att utsättas för den påfrestning som en adoption kan innebära under uppväxten. Man ser dock en risk för att enskilda adoptioner, som sker utanför den ordinarie adoptionsprocessen, kan öka.

Utredningen ska presenteras och lämnas över till socialdepartementet senast den 1 mars 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.