Regeringens särskilda utredare Anna Singer. Foto: Marko Säävälä/TT

Uppgifter: Regeringens utredare vill förbjuda internationella adoptioner till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare ser över reglerna för internationella adoptioner till Sverige – och ett förbud diskuteras, enligt uppgifter till Expressen.

Sedan 2021 pågår en statlig utredning, tillsatt av den dåvarande S-MP-regeringen, som ska klargöra förekomsten av brister inom Sveriges internationella adoptionsverksamhet.

Detta efter bland annat uppmärksammade utredningar i Chile som visat att barn tagits från sina föräldrar och att ekonomiska intressen varit styrande i adoptioner under 70- till 90-talet.

Uppges vilja se förbud

Kommissionen vill nu föreslå att internationella adoptioner till Sverige ska förbjudas, enligt Expressen som tagit del av ett utkast till en del av utredningen.

– Det här är ett arbetsmaterial. Vi har undersökt vad det finns för argumentation om vi skulle föreslå det. Jag har inte föreslagit nånting än, men vi har haft det uppe för diskussion i vår expertgrupp, säger den särskilda utredaren Anna Singer, till tidningen.

Hon säger vidare att internationell adoption ”på något sätt” måste regleras, men vill inte bedöma sannolikheten att man landar i att föreslå ett stopp.

Färre adoptioner

I dokumentet lyfts det bland annat fram att antalet internationella adoptioner via de auktoriserade förmedlingarna kraftigt minskat, från omkring tusen barn per år i början av 00-talet till 73 barn 2023. Kommissionen menar också att det inte gjorts tillräckligt för att förhindra oegentligheter i systemet.

Ett förbud motiveras med att det kan ge fler barn möjlighet att tas om hand av sina föräldrar i hemlandet, samt att färre barn kommer att utsättas för den påfrestning som en adoption kan innebära. Man ser dock en risk för att enskilda adoptioner, som sker utanför den ordinarie adoptionsprocessen, kan öka.

Utredningen ska lämnas över till socialdepartementet senast den 1 mars 2025.

Kan väcka oro

Anna Taxell, verksamhetschef på Adoptionscentrum, betonar att utredningen fortfarande pågår och att det ännu inte är klart vad den kommer att landa i. Hon ser dock flera risker om ett förbud mot internationella adoptioner skulle bli verklighet.

– Den ena konsekvensen är att barn som växer upp på barnhem förnekas möjligheten att få en ny, permanent familj. All forskning visar att en uppväxt på barnhem är skadlig för barn, säger hon.

Enligt Adoptionscentrum är cirka 60 000 personer adopterade i Sverige. Med anhöriga inräknade bedömer organisationen att omkring 250 000 människor är berörda av frågan – och det finns en oro för hur de skulle påverkas av förslaget.

– Den här gruppen tror vi kommer må väldigt, väldigt dåligt om det nu skulle visa sig att det blir såhär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.