Ikea har bekantat sig med den etiopiska marknaden genom att i flera år stötta projekt i socialt entrepenörsskap. Nu kan den globala möbeljätten vara beredd att satsa och förlägga en del av sin tillverkning där. Enligt SVT:s källor har Ikea undersökt marknaden och testkört produktion sen oktober. Främst är det skinn, bambu och textilprodukter som skulle tillverkas där.
Etiopien har ett av världens största bestånd av nötkreatur och därmed stor tillgång till läder. I sommar ska ett definitivt beslut tas. Men frågan är känslig. Precis som när H&M var på väg att etablera sig i Etiopien så sker det med ett stort mått av hemlighetsmakeri. Den senaste tidens politiska oroligheter ska ha väckt viss oro inom Ikeas ledning.
”Inte tagit några beslut”
När SVT Nyheter ringer till pressavdelningen på Ikeas huvudkontor i Älmhult får vi först ett muntligt besked att Ikea bestämt sig för att satsa i Etiopien. Några timmar senare kommer ett mejl på engelska med besked att det inte finns några beslut att etablera verksamhet i landet.
”Etiopien är ett av flera länder vi tittat på, en vi har ingen verksamhet i Etiopien och har inte tagit några beslut om att förlägga verksamhet dit”, skriver en presstalesperson.
H&M redan etablerat
Men flera av SVT:s källor på plats i Addis Abeba med god insyn vittnar om hur Ikea kartlagt hur tillverkningen ska kunna placeras där. Precis som H&M planerar Ikea att hyra in sig i fabriker och lägga ut produktionen, Ikea kommer själv inte att äga och driva fabriken.
Utanför huvudstaden Addis Abeba växer nya industrizoner upp med enorma fabriker. Här finns redan H&M på plats, lockade av det låga löneläget, närheten till marknader och stora skaror av ung arbetskraft. Arbetslösheten är hög samtidigt som många av de arbetssökande är relativt välutbildade. SVT Nyheter kunde nyligen berätta att ingångslönerna för sömmerskor som syr kläder för H&M ligger på 10 kronor om dagen, även om lönerna sedan gradvis stiger.