Dagligvaruhandeln och MSB vill att matinköpen görs extra tidigt i år. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Uppmaningen: Handla julmaten tidigt och frys in

Uppdaterad
Publicerad

Trängsel i matbutikerna inför julen måste till varje pris undvikas. Svensk dagligvaruhandel och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill att svenskarna ger sig ut i god tid när julskinkan och köttbullarna ska inhandlas.

Svensk dagligvaruhandel uppmanar svenskar att tänka till inför julens matinköp. Om för många personer besöker matbutikerna samtidigt för att handla julmat och hämta ut paket kan butikerna behöva begränsa hur många som får komma in samtidigt för att minska smittspridningen av coronaviruset.

– Man tror att fler än någonsin kommer beställa sin julmat på nätet, men det gäller att vara ute i god tid för att få sin beställning, säger Svante Werger som är rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Coronapandemin

Myndigheten har ett särskilt uppdrag från regeringen att samla lägesbilder och samhällskonsekvenser utifrån de scenarier om smittspridning som Folkhälsomyndigheten tagit fram. Inför julhandeln har de kontakt med branschorganisationen Svensk dagligvaruhhandel för att resonera om läget.

Handla ensam

Trots den ökade näthandeln befarar man att många ändå kommer besöka matbutiker för att köpa det som behövs till julbordet.

– Många kommer att komma till matbutiker för att handla sill, köttbullar och allt som hör julen till, säger Werger.

Han listar några av de hållpunkter som är viktiga att ha i åtanke inför julhandlingen. Att handla ensam och inte i sällskap med familj och vänner, att planera så att alla inköp görs vid ett tillfälle och vid tidpunkter då det inte är så många som handlar.

– Man bör handla i förväg, en hel del går att handla tidigt och frysa in, säger Svante Werger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet