Atefeh: ”Tydligt att vi särskiljer på vem som får komma in i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Viljan att hjälpa flyktingar från Ukraina är stor i EU, och flera svenska kommuner som tidigare inte velat ta emot flyktingar har i samband med kriget i Ukraina ändrat inställning. Det väcker känslor hos en del svenskar som flytt från andra länder.

– Jag blir väldigt ledsen, säger Atefeh Sebdani, som kom till Sverige från Iran när hon var fem år.

I torsdags aktiverade EU-länderna för första gången någonsin det så kallade masskyddsdirektivet med anledning av kriget i Ukraina. Direktivet kom till 2001 efter kriget på Balkan, och innebär att flyktingar från en specifik krissituation undantas från den ordinarie asylprocessen och garanteras uppehållstillstånd i EU på upp till tre år.

Även i Sverige märks ett skifte. Flera kommuner som tidigare varit negativt inställda till att ta emot flyktingar erbjuder nu sin hjälp. Ett exempel är Staffanstorp som nu välkomnar flyktingar från Ukraina.

Atefeh Sebdani kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från Iran när hon var fem år. Hon tycker att det är självklart att hjälpa de som flyr från Ukraina, men menar att det är problematiskt att flyktingar behandlas olika beroende på vilket land eller krig de flyr från.

Hör henne berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.