Dålig kunskap om sex som självskadebeteende

Uppdaterad
Publicerad

Att ungdomar skär eller svälter sig för att lindra sin ångest är känt sedan länge. Men att pojkar och flickor utsätter sig för sexuella kontakter som skadar dem både fysiskt och psykiskt är ett än så länge relativt okänt självskadebeteende, även för många som arbetar med ungdomar.

För att öka kunskapen och upptäcka unga som skadar sig genom sex startar under hösten Stockholms stad, tillsammans med journalisten och författaren Caroline Engvall, en utbildning för kuratorer, lärare och socialsekreterare och andra som möter barn och unga i sitt arbete.

Caroline Engvall har skrivit böckerna ”14 år till salu” och ”Skamfläck” med autentiska berättelser om unga som självskadar sig genom sex och har genom sitt engagemang fått kontakt med många unga som skadar sig på det sättet.

Sex som självskadebeteende

De har, enligt Caroline, ofta blivit dåligt bemötta av vuxna professionella, till exempel lärare och kuratorer, när de efter att ha repat mod berättat om sina erfarenheter. Istället för förståelse bemöts de med misstro eller äckel vilket kan förvärra deras självskadebeteende.

Brist på kunskap

Den bilden bekräftas av Linda Jonsson, som är socionom och forskare och huvudförfattare till boken ”Unga som skadar sig genom sex” som ges ut av Stiftelsen allmänna barnhuset i morgon (den 26 september) 

–Jag tycker att kunskapsläget är fruktansvärt dåligt. Det är många som jobbar med ungdomar som aldrig har hört talas om det. 

Syftet med boken, liksom med Stockholms stads utbildningssatsning, är att öka kunskapen om sex som självskadebeteende för att kunna hjälpa ungdomarna som skadar sig själva att hitta en väg ut ur sitt destruktiva beteende.

Den är en översikt av den kunskap som finns och lyfter samtidigt fram behovet av mer kunskap och forskning bland annat behandlingsmetoder. Det finns varken vetenskapliga studier om omfattningen av problemet eller om vilken behandling som fungerar för pojkar och flickor som utsätter sig för sex som skadar dem både fysiskt och psykiskt. 

–Nej vi vet inte hur vanligt det är, men en grupp där de kan finnas är bland ungdomar som säljer sex, säger Linda Jonsson som arbetar med en doktorsavhandling om unga som exponerar sig eller säljer sex online.

Övergrepp bakom

Men de ungdomar Linda Jonsson kommit i kontakt med bor över hela landet och finns i alla samhällsgrupper och familjer och det handlar om både pojkar och flickor och unga som brottas med sin könsidentitet.

–Det är inte vilka ungdomar som helst som skadar sig genom sex utan det finns en sorts skörhet hos dem. Inte sällan har de utsatts för övergrepp eller varit med om andra svåra händelser. Andra orsaker till beteendet kan vara att man försummats, inte blivit sedd eller känner sig väldigt ensam. Den gemensamma nämnaren hos ungdomarna är ångest. 

En av ungdomarna som kommer till tals i boken kallas Melina, en högpresterande 15-åring som periodvis svälter och skär sig själv. Efter en våldtäkt började hon även att skada sig genom sex. 

–Det är ett sätt för henne att klara av att leva för hon har så otroligt mycket ångest och den enda gången hon inte känner det är när hon skadar sig på olika sätt. Men efter ett tag återkommer ångesten och det blir som en spiral. 

Det finns både likheter och skillnader mellan sex som självskadebeteende och andra självskadebeteenden, enligt Linda Jonsson. Den tillfälliga ångetlindringen är en likhet. En skillnad är att den som skadar sig genom sex lämnar över kontrollen till någon annan och inte vet därför inte vad de kommer att utsättas för. 

Brist på rättsligt skydd

–Barnen vet inte om de kommer att överleva eller inte och ibland utsätts de för så mycket fysiskt våld att de måste uppsöka läkare. Men ingen av de ungdomar jag har haft kontakt med har någonsin tillfrågats om hur de fått sina skador, trots att de kan ha allvarliga skador i underlivet eller frakturer. Det är möjligt att de inte skulle berätta om de blev tillfrågade men faktum är att de aldrig ens tillfrågats.

Ungdomar (över 15 år) som utsätter sig för destruktiva sexuella kontakter och skadas både fysiskt och psykiskt är, enligt gällande rätt, inte heller självklara brottsoffer eftersom de har lämnat sitt medgivande till övergreppen. Det är något som bokens författare tar fasta på:

–Det behövs inte bara mer forskning och utvecklingsarbete utan även en översyn av ungas rättsliga skydd, säger socionomen Åsa Lundström Mattsson som arbetar på Stiftelsen Allmänna barnhuset och är medförfattare till boken.

Varning för moralpanik

Åsa och Linda är noga med att poängtera att de satsningar som görs för att belysa problemet inte skall ses som ett utslag av moralpanik bara för att det handlar om unga och sex.

–Vi tycker att det bra att ungdomar har sex, positiv sex. Det är inte de ungdomarna vi oroar oss för utan för de ungdomar som har skadligt sex. Så jag hoppas verkligen inte att det utbryter någon moralpanik, säger Linda Jonsson.

Många av de här ungdomarna verkar ha så djupa problem, det ser så hopplöst ut för en del, är det hopplöst?

–Verkligen inte! Det finns stora möjligheter, bara man hittar dem och de börjar berätta sin historia så blir de hjälpta ganska snabbt. Det handlar om att hitta en vuxen eller en kompis som lyssnar och tror och som kan hjälpa en att hitta rätt behandling. Vi ser att det går väldigt bra för de ungdomar som får hjälp

Sex som självskadebeteende

Det finns ingen vedertagen definition av vad som menas med att skada sig genom sex men författarna till boken ”Unga som skadar sig genom sex” tycker att den definition som Åsa Landberg, psykolog på Rädda barnen, föreslagit är användbar utifrån den kunskap som finns idag.

”Att skada sig genom sex innebär att en person har ett mönster av att söka sig till sexuella situationer som innebär egen psykisk eller fysisk skada. Beteendet orsakar signifikant lidande eller försämrad funktion i skolan, arbetet eller på andra viktiga områden”.

Stiftelsen Allmänna barnhuset

Stiftelsen sorterar under Socialdepartementet och arbetar för att stödja socialt utsatta barn genom att, bland annat, stödja forskning, ordna konferenser och seminarier samt publicera böcker och rapporter.

Barnhuset grundades 1633 och var då ett hem för föärldralösa barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex som självskadebeteende

Mer i ämnet