– Den initiala utmaningen är det lilla, till exempel att vaccinera i äldreboenden. Det är något vi gör varje år när det gäller säsongsinfluensavaccinet, säger Alf Jönsson regiondirektör Skåne.
Den stora utmaningen är massvaccineringen för de sex miljoner vuxna svenskar som inte tillhör riskgrupperna.
– Det vi behöver besked på är hur mycket vaccin får vi och när? Är det vaccin som ska förvaras i kylskåp, förvaras i vanliga frysboxar eller kryofrysar?, säger Alf Jönsson.
Västra Götaland: Massvaccinering efter sommaren
Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen bedömer att vaccineringen för allmänheten är ingång först efter sommaren.
– Det beror på hur många vaccindoser vi får förstås, men jag tror inte vi är ingång med det förrän efter sommaren.
Region Stockholm vill än så länge inte ge besked om när massvaccineringen kan börja.
– Vi vill inte spekulera i tider, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare Region Stockholm.
Inte handla om drop in-vaccination
Medan vaccineringen av riskgrupperna ska utgå från regionernas redan etablerade rutiner för säsongsinfluensan är planeringen inför massvaccineringen fortfarande inte klar.
Det kommer inte handla om drop in-vaccination, enligt Emma Spak, vaccinsamordnare och hälso- och sjukvårdsansvarig för Sverige kommuner och regioner,
– Regionerna tittar på att använda privata aktörer, man diskuterar att jobba med drive thru just för att undvika smittrisken. Men man pratar också om att använda större lokaler.
– Men alla är inne på att man inte kan jobba med drop in eller långa köer. Man måste hålla nere risken för smittspridning i samband med vaccinationen.
I videon berättar Skånes regiondirektör Alf Jönsson hur regionen förberett sig för massvaccinering. Regionen ser bland annat över lämpliga lokaler och det kan bli aktuellt att använda Malmö FF:s anläggning.
Covid-19 vaccinering i tre steg
Allra först i kön står knappt 600 000 svenskar. Det handlar om de som bor på äldreboenden eller har hemtjänst. Men också personalen och de som bor med någon som har hemtjänst.
Nästa etapp handlar om 2,1 miljoner svenskar. Det är de som är över 70 år. Övriga riskgrupper och övriga som jobbar inom vården.
Först därefter startar massvaccineringen. Det handlar då om sex miljoner svenskar i åldern 19 till 69 år.