Bristen på vårdplatser, med rätt utformning och bemanning, är ett stort problem på landets sjukhus. Samtidigt upptog utskrivningsklara patienter hundratals av de åtråvärda vårdplatserna dagligen förra året.
Det handlar om patienter som inte längre behöver sjukhusvård men som inte kan skrivas ut. Ofta på grund av att fortsatta insatser i patientens hemkommun inte finns på plats.
Högst andel i Halland och Skåne
I genomsnitt handlade det om över 500 platser – varje dag. Motsvarande närmare fyra procent av landets vårdplatser.
Över hälften av landets regioner hade dock en högre andel. Halland och Skåne hade högst, där upptog utskrivningsklara dagligen i genomsnitt mer än sju procent av vårdplatserna.
– Det är klart att en sådan andel är ett problem när det samtidigt finns överbeläggningsproblematik, säger Region Skånes chefsläkare Rasmus Havmöller.
Uppgång efter några års minskning
Att utskrivningsklara blir kvar på sjukhus är samtidigt inte ett nytt problem. 2018 infördes en lagändring med syfte att få kommuner och regioner att samarbeta bättre på området. Efter lagändringen sjönk också andelen platser som upptogs av utskrivningsklara, för att återigen öka något 2021 och 2022.
Tittar man på enskilda regioner så hade flera en andel som förra året var högre än vad den var före lagändringen.
”Tävlar om samma medarbetare”
Göran Stiernstedt var ansvarig för den utredning som låg bakom lagändringen 2018.
– Det här är ett tecken på att man inte har frågan i fokus. En realistisk siffra är att ligga kring en procent, säger han.
Samtidigt säger flera ansvariga i regioner som SVT varit i kontakt med att det här är en prioriterad fråga. Rasmus Havmöller i region Skåne vill också påminna om bristen på vårdpersonal.
– Vi tävlar om samma medarbetare. Bristen i kommunerna påverkar också deras möjligheter att ta hem patienter, säger han.