En patient dör på grund av att personal inte kommer åt hjärtstartaren. En annan tvingas ligga i sin egen avföring i flera timmar. En tredje blir placerad på en bårvagn i stället för en vanlig säng.
Det här är alla exempel på konsekvenser av brist på vårdplatser, enligt Ivo.
Fortsatt minskning av vårdplatser
Antalet disponibla vårdplatser inom slutenvården har under många år minskat i Sverige och förra året var inget undantag, visar nya siffror som SVT Nyheter låtit ta fram.
En disponibel vårdplats ska vara utformad och bemannad så att den säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö. Förra året fanns det i genomsnitt omkring 500 färre sådana vårdplatser per dag än året innan. Jämfört med 2013 är det närmare 5 000 färre.
De senaste årens minskning förklaras ofta med brist på sjuksköterskor.
– Det är för få sjuksköterskor som vill jobba inom slutenvården. Vi som arbetsgivare bär ett visst ansvar för det, säger Jannis Ioannidis, biträdande områdeschef i Region Örebro län.
Ökad risk för vårdskador
Samtidigt sköt antalet överbeläggningar i höjden förra året, det vill säga då patienter vårdas på överfulla vårdavdelningar och kan behöva ligga i till exempel korridorer.
I genomsnitt motsvarade överbeläggningarna mer än 900 patienter om dagen, vilket nästan är en fördubbling jämfört med 2013.
– Överbeläggningar ökar risken för vårdskador, så det här är inte bra, säger Peder Carlsson på Ivo och tillägger att siffrorna understryker att behovet av vårdplatser är större än vad som finns.
Försöker vända utvecklingen
För att vända den nedåtgående spiralen försöker flera regioner nu hitta nya arbetssätt. Skånes universitetssjukhus i Malmö har till exempel börjat erbjuda sjukhusvård i hemmet. Ett projekt som bland annat har frigjort åtråvärda vårdplatser på sjukhuset.
Se mer i klippet ovan.