• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Foto: TT

”V har fått igång en ideologisk diskussion”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet har lyckats förvalta väljarnas besvikelse över att Socialdemokraterna har gett vika för högerfrågor i januariavtalet, tror Torbjörn Sjöström, vd för Novus, med anledning av Vänsterpartiets ökning i den senaste partisympatiundersökningen. 

Sedan regeringskrisen i juni har Vänsterpartiet ökat i två SVT/Novus-mätningar i rad. I den senaste partisympatiundersökningen, som genomfördes i slutet av juli, uppger hela 13,3 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag. Det är den högsta noteringen sedan mätningarna började 2006 och förändringen är statistiskt säkerställd. 

– Det här är den stora förändringen i mätningen, konstaterar Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

V i fokus

En sommar när det inte är valår innebär vanligtvis små förändringar i partisympatiundersökningar, menar han. Men i och med att den politiska turbulensen i juni var något utöver det vanliga kom nu också iögonfallande förändringar. 

– Vänsterpartiet lyckades få fokus på sig och kunde få igång en ideologisk diskussion om de klassiska vänsterfrågorna. De förmådde att kapitalisera på en irritation över januariavtalet, där Socialdemokraterna har fått vika sig för högerfrågor, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Kan man säga att det lönar sig att bråka?

– Till viss del kan man ju det. Det brukar löna sig i form av fler väljare för de partier som får medial uppmärksamhet för något som inte är en skandal. 

Därför kan S ha tappat

Socialdemokraterna är däremot juniturbulensens stora förlorare, enligt Torbjörn Sjöström.

– Det har delvis att göra med att de tappade makten under regeringskrisen. De blev kraftigt försvagade, även om de återtog makten. Det har också delvis att göra med sommarens våldsvåg. Regerande partier förlorar alltid på den typen av frågor, säger han. 

Att Sverigedemokraterna går om Moderaterna och blir Sveriges näst största parti med ett väljarstöd på 21,6 procent beror delvis på att de senare har bjudit in SD i ett potentiellt regeringsunderlag, menar Torbjörn Sjöström.

– I och med att det är Sverigedemokraternas frågor som kommer in i rampljuset, känner väljarna att de lika gärna kan rösta på dem istället för Moderaterna, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.