Under sitt tal i Sveriges riksdag tackade Volodymyr Zelenskyj för Sveriges stöd. I förra veckan riktade presidenten också ett särskilt tack till Svenska hamnarbetarförbundet för beslutet om att varsla om blockad mot fartyg med kopplingar till Ryssland.
Blockaden är tänkt att träda i kraft på måndag nästa vecka.
Själva frågan aktualiserades när en oljetanker från Ryssland anlöpte till Gävle hamn den 12 mars. SVT Nyheter kunde då avslöja att det ombord fanns drygt 40 000 ton flygbränsle, som skulle vidare till Arlanda. Efter beslutet om blockaden kom ännu ett fartyg från en hamn utanför Sankt Petersburg och lossade rysk flytande naturgas i Nynäshamn söder om Stockholm. Gasen skulle levereras till svenska kunder.
Vill se omedelbart stopp
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar vill likt regeringen se ett gemensamt EU-beslut. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) sa redan för en vecka sedan att frågan diskuteras inom unionen.
Men nu får hamnarbetarna stöd från flera oppositionspartier, som vill att regeringen går före och inför ett nationellt stopp.
– Vi tycker att det borde göras omedelbart. Varje dag som vi köper olja och gas från Ryssland är en dag som kriget kan fortsätta i Ukraina, säger språkröret Per Bolund (MP).
Ulla Andersson (V) tycker inte att Sverige kan låta leveranserna fortsätta.
– Det här är ett sätt att sätta press på EU och markera. Vi ska inte med ena handen hjälpa Ukraina och med andra handen se till att Putin får pengar.
Kristdemokraterna vill att EU inför en total sjöfartsblockad men tycker inte att man ska invänta ett gemensamt beslut.
– Vi tycker att Sverige ska gå före och stänga våra hamnar för ryska fartyg, säger Magnus Jacobsson, trafikpolitisk talesperson för KD.
”Då har vi spräckt enigheten”
Utrikesminister Ann Linde (S) säger att ett nationellt beslut kan ha en negativ effekt.
– Om vi går före med några sanktioner kan det kännas som att vi inte behöver enas. Då har vi spräckt enigheten.
Varken Centerpartiet, Sverigedemokraterna eller Moderaterna tycker att Sverige på egen hand ska införa en blockad.
– Vi ska driva på så att andra länder vågar ta steget, men vi ska göra det gemensamt i EU. Det finns ett egenvärde i enigheten mellan EU:s länder, säger Ulf Kristersson (M).
– Om ett sådant beslut dröjer bör Sverige överväga andra åtgärder, exempelvis att stänga hamnarna, konfiskera fartygen och deportera personalen till deras hemländer, säger Aron Emilsson, utrikespolitisk talesperson för SD.
SVT har även sökt Liberalerna.
Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.