Två av Destination Gotlands passagerarfärjor går på flytande naturgas. Men om, eller i vilken utsträckning, gasen är rysk vet inte företagets vd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ryska gasen: Destination Gotland och SSAB handlar med bolaget

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen lossades rysk naturgas i Nynäshamn hamn söder om Stockholm.

Ett av energibolaget Gasums kunder är Destination Gotland, som trots att man inte vill ha gas från Ryssland inte kan utesluta att de förekommer i Gotlandsfärjorna.

– Jag kan inte garantera att det inte finns en rysk gasmolekyl i tankarna, säger vd Marcus Risberg till SVT.

Hundratals ukrainska krigsflyktingar har redan kommit till Sverige via Nynäshamn med färjan från Polen.

Under fredagen kom också ett annat fartyg till hamnen: gastankern Coral Energice, som transporterat flytande naturgas (LNG) från ryska hamnen Vysotsk strax norr om Sankt Petersburg.

SVT Nyheter granskar

Transporter som denna har blivit en brännhet fråga för både politiker och företag den senaste veckan, efter bland annat SVT:s avslöjande att ett fartyg i Gävle hamn fraktade ryskt flygbränsle, och beskedet att Södertälje hamn stoppat ett ryskt fartyg.

Bekräftar svenska kunder

I torsdags varslade Svenska Hamnarbetarförbundet om en blockad mot fartyg med kopplingar till Ryssland. Beslutet påverkade dock inte Coral Energice eftersom fackförbundet inte har några medlemmar i den aktuella hamnen.

Olga Väisänen är ansvarig för kommunikation och hållbarhet på energibolaget Gasum. Hon bekräftar att gasen som nu lossats levereras till deras kunder i Sverige, som finns inom både industri, transport och sjöfart.

Men vilka kunder som kommer att använda just den här gasen vill företaget inte berätta det för SVT.

Kan inte svara

Två av dess kunder är dock ståljätten SSAB och Destination Gotland. Det är färjebolagets nyaste fartyg som drivs med naturgas och biogas.

– Vi kan bekräfta att Gasum levererar gas till oss, säger Destination Gotlands vd Marcus Risberg.

Men han kan inte svara på om Gotlandsbåtarna kommer att få gasen, eller hur mycket rysk gas fartygen kör på i stort. Detta eftersom gasen i terminalen som fartygen bunkras ifrån blandas med gas från flera håll.

– Beskedet vi får från våra leverantörer är att den absoluta majoriteten av gasen i våra tankar kommer från Norge.

Hur tänker du kring att ni inte kan garantera att ni inte kör på rysk gas?

– Det är en fråga som jag inte tycker att jag behöver kommentera. Jag kan bara förhålla mig till den fakta vi har.

”Önskar få garantier”

I nuläget är rysk gas inte belagd med några sanktioner i Europa. Men enligt Marcus Risberg har Destination Gotland uttryckt att man förväntar sig att Gasum ska säkerställa att gasen kommer från andra länder.

– Vi önskar naturligtvis uppnå ett läge där vi så fort som möjligt kan få garantier från leverantörer att inga ryska gasmolekyler finns i systemet.

Även ståljätten SSAB uppgav härom dagen för Aftonbladet att man har som ambition att minska sitt beroende av ryska inköp.

I en kommentar till SVT framhåller presschefen Mia Widell dessutom att SSAB vidtagit en rad åtgärder efter Rysslands invasion, bland annat stoppad försäljning av stål och stoppade inköp av järnmalmspellets och kol.

”Även gasen från finska Gasum har vi tagit initiativ till dialog med målet att minska beroendet från Ryssland. Notera att vi är EN av Gasums kunder på den svenska marknaden.”

Gasum uppger i sin tur att den ryska naturgasen står för en mindre del av företagets totala import.

Har du nyhetstips? Tipsa SVT:s granskande reportar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet