Gui Congyou har anklagats för att angripa yttrandefriheten i Sverige – nu vill KD och V att ambassadören utvisas. Foto: Jonas Ekströmer/TT

V och KD i riksdagsdebatt: Kinas Sverigeambassadör bör utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet kräver idag att Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou förklaras persona non grata, som icke önskvärd, och därmed utvisas ur Sverige. Men utrikesminister Ann Linde (S) vill hålla kanalerna till Kina öppna ”i det längsta”.

Lars Adaktusson (KD) kallade ambassadörens agerande ”exempellöst” och förenades med Vänsterpartiet i kravet på att han utvisas.

Utrikesminister Ann Linde höll i riksdagens debatt i dag med om att den kinesiske ambassadören Gui Conyou gjort många ”oacceptabla och allvarliga uttalanden”. Men hon vill hålla kanalerna öppna ”i det längsta”. Hon framhöll  att Kina är viktigt för svenska arbetstillfällen och att handeln skapar möjligheter till en dialog med landet.

Kina och Sverige

Kina en diktatur

Vid riksdagens debatt om Kinastrategin fälldes många hårda ord om Kinas kränkningar av mänskliga fri- och rättigheter. Kina är en diktatur och en enpartistat som uppträder aggressivt även utanför landets gränser, ansåg riksdagsledamöter från Centerpartiet och Liberalerna.

Fördömer agerandet

De svenska partierna står enade i att fördöma den kinesiske ambassadörens agerande i samband med utdelningen av PEN-klubbens Tucholskypris till den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai. Det gäller även kraven på hans frigivning.

Moderaternas Hans Wallmark ansåg att Sverige inte kan tolerera att en FN-konferens om mänskliga rättigheter i Stockholm ställs in efter påtryckningar från Kina, vilket SVT Nyheter tidigare avslöjat.

Unik strategi

Utrikesminister Ann Linde (S) välkomnade att riksdagen står enad bakom regeringens Kinastrategi, som hon betecknade som unik. Hon anser att situationen för medborgerliga och politiska rättigheter är ”allvarlig” och att regeringen med oro ser på utvecklingen i Hong Kong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina och Sverige

Mer i ämnet